VojvodinaCafe - Za 100.000 evra može da se kupi vojvođansko selo
 • Za 100.000 € može da se kupi vojvođansko selo

  Branislav Gulan, saradnik Privredne komore Srbije i član odbora za selo SANU, brzopotezno je oslikao sumornu realnost srpskog sela danas. On kaže da je 1.200 sela u nestajanju, 50.000 seoskih kuća je potpuno prazno, za 100.000 evra može da se kupi maltene čitavo vojvođansko selo.  Gulan dodaje da je stočni fond uništen, broj goveda je za 41 odsto manji nego 1990. godine, ove godine je zasejano najmanje pšenice u poslednjih 50 godina. Svaka četvrta privatizacija u poljoprivredi je poništena, a sve su urađene loše, kaže on.

  Saradnik Privredne komore Srbije smatrada su u Srbiji u datim okolnostima moguća samo dva pravca razvoja - ili će sela „evoluirati“ u farme u tajkunskom vlasništvu ili će biti ograničen zemljišni posed i podstaknuto zadrugarstvo.

  On upozorava da, ukoliko se ne promeni stavka iz Sporazuma o pridruživanju po kojoj se strancima već od 2014. godine omogućava da kupuju zemlju u Srbiji, poljoprivrednicima preti opasnost da na sopstvenoj zemlji postanu nadničari kod stranaca.

  "Mađarska, Rumunija, Bugarska... svi su odložili to pitanje, nema razloga da to ne učinimo i mi“, rekao je Gulan na međunarodnoj političko-aktivističko-stručnoj konferenciji „Ka radničko-seljačkom pokretu“.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali