VojvodinaCafe - Rafinerija Pančevo modernizuje kapacitete
 • Pančevačka rafinerija modernizuje kapacitete

  U junu je u okviru projekta modernizacije kapaciteta Rafinerije Pančevo završena izgradnja niza novih proizvodnih i infrastrukturnih objekata, koji su u ovom trenutku spremni za predaju državnim organima kontrole. Puštanje postrojenja u rad biće obavljeno istovremeno s puštanjem u rad kompleksa MHS/DHT, najavljuje NIS.  Među novim proizvodnim objektima je postrojenje za granulaciju sumpora, u koje je ugrađena tehnološka oprema u skladu s najvišim savremenim svetskim standardima u oblasti proizvodnje industrijskog sumpora.

  Svi procesi na postrojenju za granulaciju maksimalno su automatizovani i obezbeđuju bezbedni i nesmetani rad.

  Rekonstrukcija Postrojenja za obradu gasova

  Takođe je završena rekonstrukcija Postrojenja za obradu gasova S-500, koje je ključno za dobijanje različitih vrsta gasova i motornog goriva. Postrojenje je prošlo uspešna testiranja i u ovom trenutku je u potpunosti spremno za eksploataciju.

  U okviru izgradnje infrastrukturnih objekata na teritoriji Rafinerije Pančevo završena je izgradnja linije za prenos električne energije i transformatorske podstanice kapaciteta 220/6 kV, što će omogućiti snabdevanje novih postrojenja u rafineriji neophodnim količinama električne energije.

  Pri projektovanju energetskih objekata korišćena su najnaprednija konstruktorska rešenja i najsavremenija oprema.

  Na projektu modernizacije prerađivačkih kapaciteta Rafinerije Pančevo angažovane su najbolje svetske i srpske kompanije, lideri u oblasti proizvodnje opreme za petrohemijsku industriju, inženjering i izgradnju.

  Obim isplata NIS-a dobavljačima za proizvodnju opreme i obavljanje građevinskih radova i pripremu za puštanje u rad, do juna 2012. godine premašio je 500 miliona evra, navedeno je u saopstenju.

  Prethodno je u aprilu "Gasprom njeft" prebacio poslednju investicionu tranšu u okviru obaveza predviđenih ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS. Na taj način, kompanija je ispunila uslove sporazuma s vladom Republike Srbije, dva meseca pre roka navedenog u dokumentu.

  Obim investicija

  Od 2009. ukupan obim investicija "Gasprom njefta" u program modernizacije i rekonstrukcije prerađivačkog kompleksa NIS i povećanje ekološke bezbednosti proizvodnih procesa srpske kompanije dostigao je sumu od 500 miliona evra, koja je utvrđena kupoprodajnim ugovorom.

  U ovom trenutku na kompleksu MHS/DHT vode se pripreme za puštanje u rad. Puštanje kompleksa u eksploataciju planirano je za četvrti kvartal 2012.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali