VojvodinaCafe - Vrućine izazvale veliku štetu ratarima u Sremu
 • Vrućine izazvale veliku štetu ratarima u Sremu

  Samo za prvih šest julskih dana sremski vatrogasci ugasili su čak 49 požara u kojima je bilo i teško povređenih, dok je šteta milionska. Ljudskom nepažnjom u Sremu gore njive pod pšenicom, suva trava i pašnjaci, a vatrogasci upozoravaju da se povećan broj požara nakon žetve i paljenja strnjike tek očekuje.  Prema zvaničnim podacima Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, u Sremu je samo za prvih nekoliko dana ovog meseca buknulo 49 požara. U junu je bilo 79 požara, a od početka godine čak 574 u kojima je pričinjena materijalna šteta od 13,37 miliona dinara.

  - Gasili smo četiri požara u kojima su gorele neovršene njive pod pšenicom u kojima je ukupno izgorelo 16,6 hektara. Prošlog meseca smo zajedno sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Erdevika gasili njivu od 26 hektara kod Bosuta, pri čemu smo uspeli da spasimo 10 hektara - kaže Živoslav Ivković, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Sremska Mitrovica.

  U intervenciji u Beškoj, pričaju vatrogasci, pre nekoliko dana u požaru je teško poveđen vlasnik njive pri pokušaju da zapali suvu travu, ali usled promene strujanja vetra našao se usred vatre i u požaru zadobio teške opekotine.

  Na njegovo zapomaganje dotrčao je sin koji je takođe stradao, ali sa lakšim povredama.

  - Nažalost, požari nas na jesen tek očekuju, kada nakon berbe kukuruza u septembru i oktobru krene paljenje strnjike po njivama. Srem je izuzetno požarno područje, a pogotovo su rizični obodni delovi Fruške gore, sa vinogradima i šumama četinara, koje najpre stradaju prilikom paljenja pašnjaka o čemu čobani očigledno ne razmišljaju - upozorava Ivković.

  Poslednjih desetak dana u subotičkom ataru, uz somborsku prugu do Bajmoka, na Bikovu i Ljutovu, zbog varnica koje prave vozovi i šinobusi i zbog velikih vrućina izgorelo je oko 20 hektara pšenice, 100 hektara slame i stradao je i kukuruz i suncokret. Štetu od oko dva miliona dinara pretrpelo je najmanje petoro ratara.

  - Kompozicija voza iz pravca Bajmoka prema Subotici, prošle nedelje, nije imala razbijač varnica i zapalila je suvu travu pored pruge. Vatra je zatim zahvatila i njive. Bilo je požara i na mestima gde je samo slama, gde je kombajniranje već završeno. Na pojedinim njivama je bilo radnika u vreme požara, ali pošto je sve suvo, užareno i brzo gori oni nisu mogli da zaustave vatru - kaže šef Službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac.

  Branko Vujić iz Male Bosne zbog požara na više od devet hektara oštećen je za 1,193 miliona dinara.

  - Ionako imamo problema zbog vrućina ni najmanje nam nisu trebale dodatne brige. Ratari na traktorima i kombajnima moraju imati varničarke koje razbijaju čestice žari i to bi moglo da se postavi i na vozove - zaključuje Vujić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali