VojvodinaCafe - Ustavni sud: Novi Sad nije glavni grad Vojvodine
 • Ustavni sud: Novi Sad nije glavni grad

  Ustavni sud Srbije utvrdio je da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom. Kako pišu "Novosti", u obrazloženju odluke koja je napisana na čak 85 strana, navodi se da je definisanje Novog Sada kao "glavnog" grada - suprotno zakonu svih zakona.  Grad na Dunavu ostaje administrativni centar i sedište organa pokrajine. Pored toga, predlagači ove vrste propisa neće morati da traže mišljenje nadležnog organa APV tokom donošenja zakona koji uređuju "pitanja od pokrajinskog značaja".

  Severna pokrajina ostala je i bez kancelarije u Briselu, odnosno prava da, kako se navodi u zakonu, "u okviru svoje nadležnosti može osnovati predstavništva u regionima Evrope".

  Vojvodini je oduzeto pravo i da preko svojih organa u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja "donosi, sprovodi i nadzire mere agrarne politike i mere ruralnog razvoja". U suprotnosti sa Ustavom su i članovi zakona koji su APV omogućavali da "uređuje, unapređuje i obezbeđuje zaštitu životne sredine ", kao i pitanja vezana za lov i ribolov.

  Autonomna pokrajina je ostala i bez prava da donosi strategiju tehnološkog razvoja i da osniva fondove za sufinansiranje pogona visokih tehnologija, rešavanje stambenih pitanja mladih naučnika.

  Isto tako, ukoliko se budu osnivale nove jedinice lokalne samouprave, ukidale ili spajale postojeće, APV neće imati pravo na mišljenje. Vojvodina je izgubila i neke mogućnosti u oblasti energetike: da predlaže deo programa za ostvarivanje razvoja ove nauke na svojoj teritoriji, da utvrđuje potrebe i obezbeđuje kapacitete.

  Republika Srbija imaće i dalje nadležnost da unapređuje politiku u oblasti ravnopravnosti polova na teritoriji pokrajine, zatim da predlaže mrežu sudova, dok pokrajina na severu neće moći da poslove iz kulture, prosvete i javnog informisanja poveri savetima nacionalnih manjina.

  Ipak, 14 odredbi koje su bile sporne prošlo je test sudija. Tako će APV i dalje uređivati nadležnost, izbor i rad organa i službi koje osniva, a moći će da sarađuje sa "odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, u okviru spoljne politike Srbije".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali