VojvodinaCafe - Zaštitu za Vojvodinu tražiti u Strazburu
 • Zaštitu za Vojvodinu tražiti u Strazburu

  Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu APV da zaštitu prava građanki i građana Vojvodine zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Čanak je u izjavi Tanjugu rekao da je "jako zanimljivo" što je Ustavni sud Srbije počeo ažurno da se ponaša od kad je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije.  "Odluka Ustavnog suda Srbije da su odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine protivustavne predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati", navodi se u saopštenju LSV.

  Ova stranka ocenjuje da "Ustav koji omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite prava dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka - grubo vređa Vojvodinu".

  Kako primećuje LSV, odluka Ustavnog suda je doneta nekoliko nedelja nakon izbora Tomislava Nikolića na funkciju predsednika Republike Srbije i istog dana kada je potpisan sporazum o formiranju republičke vlade koja se sastoji od stranaka i pojedinaca koji su i ukinuli autonomiju Vojvodine.

  "Ustavnom sudu Srbije smetaju i kancelarija AP Vojvodine u Briselu i definicija Novog Sada kao glavnog grada. To isto je smetalo i predsedniku SNS Tomislavu Nikoliću prilikom rasprave o zakonu o nadležnostima u republičkom parlamentu novembra 2009", navodi se u saopštenju LSV.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali