VojvodinaCafe - Drugi dan Exita - New Order i bal pod maskama
 • Drugi dan Exita - New Order i bal pod maskama

  Drugog dana EXIT festivala sve je nekako "mirisalo" na osamdesete, a pravi vremeplov priredila je grupa New Order. Uvertiru u njihov nastup, svojim disko zvukom, napravio je bend Hercules&Love Affair. Umor od prve večeri na "baksuzni" petak se nije primećivao na Đavi.  Slično kao i u četvrtak, prve nastupe na 21 bini slušalo je tek nekoliko stonina posetilaca. Na glavnoj bini, u 20 časova kada je nastupila beogradska grupa Ola Horhe, skoro da nije bilo nikoga. Njihovi elektro bitovi su, kako se primicala noć, privlačili sve veći broj posetilaca.

  Od bine do bine lutali su i Fredi Kruger, čarobnjak iz Oza, plavi zeka, đavolice... svi su oni bili tu jer petak je 13. Svako je svoju masku pažljivo birao kako bi bio što upečatljiviji. Pored kostima, bilo je i onih koji su svojim odevnim kombinacijama oživeli duh osamdesetih.

  I dok su posetioci pristizali na tvrđavu i "ukopavali" se ispred bina kako bi zauzeli što bolje mesto, ispred njih su se smenjivali izvođači. Engleski rokeri The Duke Spirit nisu se štedeli i pomalo još uvek usnulu publiku, koja je uglavnom sedela, razbudili rifovima gitara i basova.

  "Dobro veče Srbijo. Zadovoljstvo nam je što sviramo ovde. Hajde svi da igramo sada", urlali su sa bine članovi benda Hercules&Love Affair, a publika ih je oduševljeno slušala i pao je prvi pravi ples druge večeri. Njihovi disko ritmovi pomerali su svako telo, a prašina koju su podizale razigrane noge nikom nije smetala.

  Ovu svetsku disko atrakciju osnovao je njujorški DJ Endi Batler pre tri godine, i od tada publika širom sveta ne može da ih se zasiti. Na Mainu ih je slušalo nekoliko hiljada ljudi, a sva tela su se ljuljala u ritmu koji je podsećao na neka i ne tako davna vremena.

  Ipak, ono što se čekalo je nastup legendarnog britanskog benda New Order. Kada su se kazaljke na čuvenom satu na Petrovaradinu poklopile, svetla glavne pozornice su obasjala hiljade ruku, a na bini su bili oni - pioniri elektro pop muzike, bend čiji je spoj elektronskih instrumenata, rokenrol stava i perfektnih melodija uneo pravu revoluciju u muziku, revoluciji čije se posledice još uvek osećaju.

  "Trebalo nam je 30 godina da dođemo ovde. Izvinjavamo se što ste tako dugo čekali, večeras ćemo sve da nadoknadimo", rekao je pevač i gitarista slavnog benda Bernard Samner, a publika mu je uzvratila gromoglasnim aplauzom. Dok su se nizali hitovi "Regret", "The Perfect Kis", "Temptation"... prostorom ispred glavne bine jedva da se moglo proći. Ipak, vrhunac njihovog nastupa bio je uz pesmu "Blue Monday", kada su se veteranima elektro popa pridružili i članovi benda Hercules&Love Affair.

  Posle sat i po vrhunskog muzičkog vremeplova kroz koji je grupa New Order provela posetioce i podsetila i na na grupu Joy Division iz koje su početkom osamdesetih i nastali, dlanovi su pocrveneli od aplauza... Bilo je divno videti i čuti ih uživo i nadamo se da će nas bar još jednom podsetiti kako je to bilo u vreme kada je skoro sve bilo dozvoljeno...

  Duh osamdesetih se nije osećao samo na glavnoj bini, slična atmosfera je vladala celom tvrđavom. Iza skoro svakog ćoška se mogao čuti neki hit iz davno prohujalih vremena. Na Loud&Queer bini zvezda večeri bila je hrvatska pevačica i nekadašnji seks simbol Jugoslavije - Marina Perazić u ulozi DJ-a. Mali stejdž bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a fanovi su čak prilazili tokom Marininog DJ seta da bi se slikali sa njom, zagrlili je ili proćaskali. Pevačica je, umesto svojih hitova iz osamdesetih, puštala svetske, kao i house muziku, a za kraj je ostavila Jinx.  Veseli hrvatski bend Lollobrigida priredio je očekivano skakutavu svirku, mada se Fusion bina nije napunila. Stranci naklonjeni žešćem zvuku nestrpljivo su čekali britanske punk legende Toy Dolls, a domaći fanovi čekali su, naravno, Gobline.

  Organizatori festivala za 3. dan Exita najavljuju nastup soul diva Erike Badu u ponoć na glavnoj bini, a pre nje sviraće Suicidal Tendencies i Plan B. Dance arena ugostiće Miss Kittin, dok će se na Fusion bini naći Hatebreed.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali