VojvodinaCafe - Palić: "Iza brda" najbolji film
 • Palić: "Iza brda" najbolji film

  Turski film "Iza brda" (Tepenin Ardi) režisera Emina Alpera proglašen je za najbolji film na 19. festivalu evropskog filma "Palić 2012", saopštio je žiri festivala. Film je nagrađen "Zlatnim tornjem" jer je uspeo da pokaže koliko je lako stvoriti neprijatelja iz naše nemoći da se suočimo sa sopstvenim problemima i predrasudama.  "Polazeći od mikrokosmosa porodičnih odnosa, film se uzdiže do metafore za nastanak rata. Svojom efikasnom jednostavnošću film doseže dimenziju klasične grčke tragedije”, saopštio je žiri.


  Nagrada "Palićki toranj” za najbolju režiju dodeljena je Ulrihu Zajdlu za austrijsko-nemačko-francuski film o seks turizmu "Raj: Ljubav” (Paradies: Liebe) zbog, kako navodi žiri, “hrabre, inteligentne i originalne studije našeg društva”, kao i zbog njegovog “jedinstvenog rediteljskog rukopisa, podržanog izuzetno hrabrom glumom briljantne Margarete Tizel”.

  "Zajdlov beskompromisni pogled i radikalna kritika našeg sveta je bez presedana i izuzetno originalna“, navodi se u odluci žirija.

  Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja, i to mađarsko-nemačko-francuskom filmu o Romima u Mađarskoj "Samo vetar" (Csak a szel) u režiji Benedeka Fligaufa za “izuzetnu humanost u snažnoj i upozoravajućoj priči o rasizmu i ksenofobiji”, i izraelsko-francuskom filmu "Božije komšije" (Les voisins de Dieu) u režiji Menija Jaeša, “upečatljivoj studiji uticaja radikalnih religioznih uverenja u svakodnevnom životu”.

  "Četrnaest izuzetnih filmova u konkurenciji učinilo je naš posao veoma teškim. Morali smo da napravimo mnoge kompromise. Želimo spomenuti visok umetnički kvalitet odličnih filmova 'Iza bregova', 'Parada' i 'Barbara'", navodi se u saopštenju žirija festivala.

  Takmičarski program ovogodišnjeg festivala činilo je 14 filmova, a u žiriju su, pored Mire Furlan, o najboljim ostvarenjima odlučivali producent i reditelj iz Turske Ahmet Bojacioglu, glumica i rediteljka iz Švedske Aleksandra Dalstrom, producentkinja iz Austrije Gabrijel Krancelbinder i publicista, novinar i filmski kritičar iz Kanade Bojan Ž. Bosiljčić.

  Nagrade laueratima su uručene sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću, a time je i završen 19. Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu.

  Za sedam dana trajanja festivala, od 14. do 20. jula, prikazano je osamdesetak filmova, od kojih je desetak imalo prve projekcije nakon Kanskog, Berlinskog ili Festivala u Roterdamu.

  Na Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, i ove godine prikazana su najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali