VojvodinaCafe - Bijenale umetnosti u Pančevu od 7.9. do 7.10.
 • Bijenale umetnosti u Pančevu od 7.9. do 7.10.

  U Pančevu će se od 7. septembra do 7. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva po 15. put održati Bijenale umetnosti pod nazivom "De/Re/Konstrukcija: Prostor, Vreme, Sećanje". Ovogodišnje Bijenale se sastoji iz tri programska segmenta - filmskog programa, programa vizuelnih umetnosti i programa izvođačkih umetnosti.  Postavka 15. Bijenala umetnosti biće realizovana u izložbenim prostorima KC Pančevo - Galeriji savremene umetnosti Pančeva, Galeriji "Dvorište", Galeriji "Elektrika", Foajeu Kulturnog centra Pančeva, u izlagačkom prostoru Narodnog muzeja Pančeva, javnom prostoru u gradu, kao i u drugim izlagačkim prostorima u saradnji sa Istorijskim arhivom Pančeva i Gradskom bibliotekom Pančeva.

  Predstave će se odigrati u Sali KC Pančeva, u kojoj će biti prikazivani i filmovi. Deo filmova biće prikazivan i u okviru programa Art kluba iza binskog prostora.

  Bijenale umetnosti u Pančevu osnovano je 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju čiji se program realizuje kroz tri posebna segmenta – vizuelni, pozorišni i filmski. Poslednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažuje na podizanju ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.

  Ovogodišnji program je izgrađen oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegovanom prostoru savremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine i drugih.

  Program vizuelnih umetnosti su koncipirali Nikola Dedić i Aneta Stojnić. Oni su prostor Bijenala videli kao kritički javni prostor u kome će se rekonstruisati javne debate o savremenoj društvenosti. Njihov koncept je zasnovan na postavljanju fleksibilne kritičke i dijaloške platforme na kojoj će se susresti učesnici koji u savremenosti preispituju jugoslovensko nasleđe - na primer: grupa "Omarska", "Učitelj neznalica", "Prelom kolektiv", "Šabac - kultura sećanja".

  Program izvođačkih umetnosti postavila je Jasmina Večanski. Reč je o predstavljanju dokumentarnog pozorišta - pozorišta koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte.

  Biće izvedena predstava Olivera Frljića "Kukavičluk" Narodnog pozorišta iz Subotice.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali