VojvodinaCafe - Sve veći broj razvoda u Vojvodini
 • Sve veći broj razvoda u Vojvodini

  Ranije svaki peti, a sada već i svaki četvrti. Ovako, u najkraćem, glasi nevesela statistika brakova koji se završe razvodom u Vojvodini. Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), naime, pokazuju da je u pokrajini, u 2011. godini, na svakih 1.000 novosklopljenih dolazilo nešto više od 250 prekinutih brakova.  U celoj pokrajini lane je, inače, sklopljeno 9.379, a bilo je 2.459 razvoda. Suprotno široko rasprostranjenom mišljenju, glavni razlog za sve češći raspad bračnih zajednica nisu ni preljube partnera, ni nasilje u porodici, ni alkoholizam jednog od bračnih partnera...

  - Problemi loše komunikacije i nedostatak međusobne tolerancije najčešći su uzroci nemogućnosti da bračne zajednice opstanu - objašnjava Dragana Jovanović-Bokan, psihoterapeut u novosadskom Savetovalištu za brak i porodicu. - Sve to, razume se, jeste potencirano i ekonomskim tegobama vremena u kojem živimo, svakodnevnim ostajanjem bez posla, nemogućnošću da se porodici obezbedi egzistencija...

  Prema podacima RZS, razvodi, inače, u 2011. bili najčešći u zapadnoj Bačkoj. U tamošnjem upravnom okrugu, čije je sedište u Somboru lane su, naime, na 1.000 novosklopljenih brakova, u proseku dolazila čak 402 razvoda.

  S druge strane, sudeći prema statističkim podacima, braku i porodici najodaniji i međusobno najtolerantniji su, mada u uobičajenoj ravničarskoj karakterologiji važe za najprgavije, bili Sremci i Sremice. U Sremskom okrugu su, naime, na 1.000 novosklopljenih brakova, lane u proseku dolazila svega 134 razvoda. Dakle, tek nešto više od svakog desetog.

  Što se pak ostalih vojvođanskih okruga tiče, u najvećem, Južnobačkom, na svakih 1.000 sklopljenih brakova je u 2011. u proseku dolazilo 199, u Severnobanatskom 275, Severnobačkom 282, U Južnobanatskom 314 i u Srednjobanatskom okrugu 386 razvoda.

  Prema podacima RSZ, jedina vojvođanska opština u kojoj tokom 2011. nije zabeležen nijedan razvod je Srbobran, dok je, istovremeno, sklopljeno 85 brakova. S druge strane, u opštini Stara Pazova na 334 braka sklopljena u 2011. godine, registrovan je samo jedan jedini razvod.

  Ubedljivo najlošiji odnos broja novosklopljenih brakova i broja razvoda u 2011. godini imala je opština Sombor. U njoj je, prema podacima RSZ, lane sklopljeno 370, a razvodom su završena čak 203 braka. To je, inače, gotovo dvostruko više od ukupnog broja razvoda u preostale tri opštine Zapadnobačkog okruga, Kuli, Apatinu i Odžacima (126).
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali