VojvodinaCafe - Jezero u Bačkom Gračacu potpuno presušilo
 • Presušilo jezero u Bačkom Gračacu

  Sportsko-rekreacioni centar „Jezero“ u Bačkom Gračacu u poslednjih dvadesetak godina bio je glavno mesto okupljanja mladih ovog i susednih mesta, koji su spas od velikih vrućina pronalazili na ovom veštačkom jezeru. Ove godine, kada su vrućine bile najveće, tih mogućnosti nije bilo, jer je kupalište potpuno presušilo, a trava i korov su prekrili obalu koja deluje zapušteno.  Kad Gračanima spomenete jezero koje je bilo njihovo omiljeno mesto okupljanja, zbog svega rečenog, oni otvoreno pokazuju nezadovoljstvo zbog takvog stanja.

  Smatraju da se nije smelo upropastiti ono što je do sad urađeno. Računa se da je na uređenje jezera i okoline, iz donacija i samodoprinosa, uloženo oko 30.000 evra, ne računajući mnogo dobrovoljnog rada.

  Iako je briga o jezeru u nadležnosti mesne zajednice, članovi lokalne podružnice Ekološkog pokreta Odžaka godinama su predano radili na uređenju ovog prostora. Bila je stvorena prijatna oaza, ne samo za decu i mlade već i za one koji su pored jezera pronašli sebi stazu za šetanje.

  - Problem je samo u ljudima, jer malo ko hoće da zavrne rukave i uradi nešto konkretno na uređenju ovog prostora. Mi iz ekološkog pokreta smo to godinama radili i nismo ni od koga tražili priznanje. Pošto nismo nailazili na potrebno razumevanje, i mi smo se vremenom umorili i prestali sa tim aktivnostima, pa me nimalo ne čudi što je sada sve zapušteno. Sada se govori da se čeka na izradu nekih projekata, a oni odavno postoje, samo treba obezbediti malo sredstava da se realizuju. Potrebno je uložiti i dosta truda, što izgleda niko nije spreman da učini - kritički je raspoložen Dušan Bogunović, predsednik lokalnih ekologa.

  Jezero se snabdevalo vodom iz obližnjeg Malog bačkog kanala, koji je u nadležnosti „Voda Vojvodine“ koje su zaustavile dotok vode. Osnovni razlog za takav potez je što žele da naplate korišćenje vode, što do sad nisu činili.

  - Žao nam je što smo ove godine ostali bez vode i što mladi nisu imali gde da se kupaju. Problem je takav da prevazilazi naše više nego skromne materijalne mogućnosti. Da bi se napunilo jezero, bilo bi potrebno platiti oko 800.000 dinara, što su velike pare za našu osiromašenu kasu. Krenuli smo sada iz početka pošto moramo da ispunimo neke uslove koje predviđaju zakoni. Pre nego što kupalište pustimo u funkciju, moramo prethodno legalizovati ovaj objekat, što do sada nije bilo. Treba obezbediti i sredstva za realizaciju projekata. Nadamo se da ćemo u tome imati pomoć opštine i Turističke organizacije, jer je svima u interesu da ovo mesto dovedemo u red - kaže Dušan Mandić, sekretar mesne zajednice.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali