VojvodinaCafe - Novosadski festival uličnih svirača 2012
 • Novosadski Festival uličnih svirača 2012

  Tradicionalna kulturno - zabavna manifestacija Festival uličnih svirača biće održana 12. put u Novom Sadu od 6. do 9. septembra ove godine, u proširenom konceptu i sa novim, humanitarnim karakterom. Na Festivalu će za četiri programska dana nastupiti više od 200 učesnika, muzičara, plesača, glumaca, žonglera, pantomimičara, mađioničara i drugih performera iz čitavog sveta.  Čak 18 renomiranih evropskih i svetskih umetničkih trupa, uz adekvatan broj domaćih izvođača, nastupiće tom prilikom na 10 pozornica raspoređenih po ulicama i trgovima strogog centra grada.

  Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2000. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne scene, kojima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, ali i priznata umetnost koja ima svoje festivale i druge načine ispoljavanja širom sveta.

  Od početka novog milenijuma i glavni grad Vojvodine stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umetnosti, a posećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači sveta, koji nastupaju i na drugim prestižnim festivalima Evrope i šire. Na taj način, oni na ovo podneblje donose kulturu i duh svojih sredina, da bi ih razmenjivali sa ovdašnjim ljubiteljima ulične umetnosti i sa drugim izvođačima.

  Najveće zvezde ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača biće vrhunski i svetski priznati umetnici uličnog sviranja, internacionalni sastav Playing for Change. Najzvučnije ime ove vrste umetnosti u svetu otvoriće manifestaciju u četvrtak 6. septembra, velikim koncertom na Trgu slobode u Novom Sadu.

  Članovi benda, predvođeni rediteljem i producentom Markom Džonsonom, zaslužnim za njihov globalni uspeh, poslali su tim povodom video-poruku Novosađanima i svim posetiocima Festivala uličnih svirača, koja je emitovana na konferenciji za medije, održanoj u Gradskoj kući u Novom Sadu.

  - Pozdrav svima. Bend Playing for Change će u Novi Sad i Srbiju 6. septembra dovesti svoju globalnu porodicu. Grendpa Eliot i ostali muzičari dolaze iz svih delova sveta, zajedno, sa ulica, pravo na pozornicu i u srca svih ljudi. Playing for Change je i vaša porodica – rekao je Džonson u video-poruci, uz podršku vokalno-instrumentalnog dvojca iz benda Playing for Change.

  Više o samom festivalu i učesnicima pročitajte na zvaničnom sajtu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali