VojvodinaCafe - 16. Banoštorski dani grožđa
 • 16. Banoštorski dani grožđa

  "Banoštorski dani grožđa" kojom se proslavlja početak nove berbe biće po šesnaesti put održani u ovom sremskom selu od 31. avgusta do 2. septembra. Prvo veče rezervisano je za koncert, dok će u subotu 1. septembra biti održan vinski defile, demonstacija tradicionalnog načina proizvodnje vina, višeboj u ispijanju špricera.  Zatim sledi centralni koncert na kojem će nastupiti grupe "So Sabi" i "Garavi sokak" i pevač narodne muzike Milan Topalović. U nedelju 2. septembra goste će zabavljati tamburaški orkestri, a uz Dunav će biti organizovano takmičenje u spremanju tradicionalnog vinogradrskog paprikaša "pudarca". Sva tri dana gosti će moći da degustiraju grožđe i vino iz banoštorskih vinograda.

  Organizatori manifestacije su opština Beočin, opštinska Turistička organizacija, Mesna zajednica Banoštor, Kulturni centar Beočin i Udruženje vinara i vinogradara "Sveti Trifun" iz Banoštora.

  Selo Banoštor zovu i "selo sa dva sunca", a vina iz njegovih vinograda "vina sa dva sunca". Razlog je to što su vinogradi postavljeni tako da su osunčani tokom čitavog dana i što selo leži na samoj obali Dunava, te ga refleksija Sunca sa reke dodatno osvetljava i baca sunčeve zrake po selu i vogradima. Zbog toga nije čudno da u selu skoro svaka kuća ima svoj vinski podrum, kao i da vina proizvođača iz ovog kraja redovno osvajaju nagrade na takmičenjima.

  U ovoj opštini je danas pod vinovom lozom preko 300 hektara.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali