VojvodinaCafe - Počinje proslava Dana Subotice
 • Počinje proslava Dana Subotice

  U Subotici počinje petodnevni program proslave 1. septembra - Dana grada, u okviru kojeg će biti održan niz kulturnih i zabavnih manifestacija i obeleženi brojni jubileji. Dan grada Subotice obeležava se 1. septembra u znak sećanja na 1779. godinu kada je Subotica od austrougarske monarhinje Marije Terezije dobila status slobodnog kraljevskog grada.  Obeležavanje Dana grada počinje danas, 29. avgusta, izložbom "Global heraldik" umetnika Zoltana Kakonjija, u Gradskoj suvenirnici, dok će sutra, 30. avgusta, na Velikoj terasi na Paliću biti otvorena izložba Novo vreme: Pedeset godina Moderne galerije "Likovni susret".

  Dan kasnije, u petak 31. avgusta, u vestibilu Gradske kuće biće otvorena izložba "100 godina Gradske kuće".

  Nakon toga će, od 20 časova, na gradskom trgu biti održan koncert Subotičke filharmonije, sa solistkinjom Gordanom Vidaković, koja će izvoditi svetske rok hitove, kao i filmsku muziku.

  Nakon toga sledi nastup mađarske pop zvezde Ferenca Molnara.

  Centralna svečanost vezana je za 1. septembar i obeležiće je tradicionalno podizanje gradske zastave, svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti dodeljena zvanja "Počasni građanin" i priznanja "Pro urbe", nakon čega sledi otvaranje rekonstruisanog dela Velike terase na Paliću.

  U večernjim satima biće priređen koncert Željka Samardžića na Trgu slobode, nakon čega će u ulici Matije Korvina i ove godine biti priređen "Oranž parti".

  U sklopu pratećeg programa, i ove će godine na gradskom trgu biti priređen Vašar starih zanata i domaće hrane, a građanima će biti na raspolaganju i široka gastronomska ponuda.

  Javno preduzeće "Suboticatrans" je u saradnji sa lokalnom samoupravom za stanovnike prigradskih naselja osigurao besplatni autobuski prevoz na koncerte koji će biti održani u petak i subotu na gradskom trgu.

  Za petak je predviđeno sedam, a za subotu 18 vanrednih polazaka iz prigradskih naselja. Na autobusima će biti istaknut grb Grada, a povratak je planiran oko ponoći, s polazištem kod Trga žrtava fašizma.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali