VojvodinaCafe - Od novembra domaći derivati Evro 5 kvaliteta
 • Od novembra domaći derivati Evro 5 kvaliteta

  Modernizovana rafinerija, u kojoj će se prvi put u Srbiji proizvoditi derivati evro pet kvaliteta, biće u novembru puštena u rad u Pančevu, najavljeno prilikom obilaska upravo završenog novog rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa (TNG) koji će raditi u njenom sastavu. Kravčenko je naveo da će modernizacija Rafinerije Pančevo biti završena u novembru ove godine.  Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko rekao je da je NIS na dobrom putu da u roku završi modernizaciju rafinerije i dodao da se već pripremaju studije za sledeću fazu ulaganja u njene pogone.

  NIS je na dobrom putu da modernizaciju Rafinerije završi u planiranom roku i već priprema studije za nastavak rekonstrukcije tog pogona za preradu nafte, rekao je Kravčenko prilikom posete Rafineriji ministarke energetike Zorane Mihajlović.

  Modernizacija Rafinerije je počela u 2009. godini, a nakon puštanja tog postrojenja u rad, kako je istakao Kravčenko, emisija ugljen dioksida će biti 10 odsto niža od zakonom propisane granice

  Obilazeći pančevačku rafineriju sa ministarkom energetike Zoranom MIhailović, on je rekao da su prilikom modernizacije postrojenja primenjene najnovije svetske tehnologije po pitanju bezbednosti i ekologije i dodao da će, posle puštanja u rad postrojenja, emisija štetnih gasova u Pančevu biti niža za 10 odsto, u odnosu na zakonom dozvoljene granice.

  Ministarka Mihailović da rekla je da je Srbija dugo čekala da na svojoj teritoriji proizvodi derivate evro pet kvaliteta.

  Ona je izrazila očekivanja da će modernizacija rafinerije biti nastavljena i istakla značaj tih ulaganja, zbog smanjenja emisije štetnih gasova u Pančevu.

  U izgradnju rezervoara za skladištenje TNG-a uloženo je više od devet miliona evra i posle njegovog puštanja u rad biće omogućeno čuvanje najmanje 6.000 kubnih metara gasa.

  U okviru modernizacije Pančevačke rafinerije, od 2009. godine, izgrađeno je 28 objekata fabričke infrastrukture, najsavremenije trafostanice, komandna soba, uređaj za regeneraciju vodonika i sumporne kiseline, u šta je uloženo oko 90 miliona evra.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali