VojvodinaCafe - Severtransu oduzeto 18 autobusa
 • Severtransu oduzeto 18 autobusa

  Somborskom autobuskom prevozniku „Severtransu“ lizing kuća oduzela je 18 autobusa. Aranžman za lizing potpisao je još bivši vlasnik Mile Jerković, a somborski prevoznik tvrdi da će i pored manjka vozila obezbediti redovan prevoz prvog dana nove školske godine.  NLB lizing je imao ugovor na 2,5 miliona evra potpisan 2007. godine, a “Severtrans” je bio garancija za druge Jerkovićeve firme.

  - Tačno je da smo ostali bez 18 autobusa, ali to ne ugrožava nijednu našu liniju, što znači da nema razloga za brigu zbog početka školske godine - naglašava Nenad Ćelić, direktor „Severtransa“.

  - Pregovaramo da iznajmimo desetak autobusa, a u proteklih godinu dana „Severtrans“ je kupio sedam polovnih vozila. Fali nam još pet novih kvalitetnih vozila za inostrane linije, ali zalaganjem majstora i domišljatošću vozača linije održavamo sa vozilima koja su prešla između 1,5 i dva miliona kilometara, ali su apsolutno ispravna i bezbedna - tvrdi Ćelić.

  Prema njegovim rečima, prioritet je održavanje linija ka Beogradu i inostranstvu, koje donose i najveći profit. Prihodi sa tih linija kompenzuju gubitak koji se stvara u prigradskom saobraćaju.

  Direktor Ćelić kaže da će im oduzeti autobusi nedostajati, ali da je sve ovo s jedne strane i olakšanje jer je u pitanju bio nepovoljan aranžman.

  Somborski prevoznik ni na još jednom nedavno održanom tenderu nije dobio novog vlasnika.

  - Svima ja jasno da nema zainteresovanih za kupovinu „Severtransa“ zbog nagomilanih dugova koji su ostali iz doba prethodne privatizacije. To je oko sedam miliona evra, mada se ne može reći tačna cifra jer se nije vodila dokumentacija o menicama koje su izdavane. Taj dug i teškoće koje imaju prevozničke firme zbog visoke cene goriva razlozi su što nema zainteresovanih kupaca. Zbog toga razmišljamo o nekim drugim mogućnostima za rešavanje statusa „Severtransa“ - objašnjava Ćelić.

  „Sevetrans“ zapošljava 200 stalnih radnika i tridesetak radnika na određeno vreme. Većinski vlasnik sa oko 53 odsto kapitala je Agencija za privatizaciju, dok je ostatak u rukama malih akcionara, uglavnom sadašnjih i bivših radnika ovog preduzeća.

  Plate kasne dva meseca, a dugovanja prema zaposlenima koja su bila 200.000 evra smanjena su na 60.000 evra. Poslovodstvo „Severtransa“ očekuje da će gubitak preduzeća narednih meseci još smanjiti jer se završava sezona godišnjih odmora.

  Upropašćeni za 18 meseci

  I pored teške situacije sa kojom se bore, u „Severtransu“ ističu da su oni jedina autobuska firma koju je kupio Mile Jerković, a koja je opstala i posle loše privatizacije. Na aukuciji su 2007. godine prodati Jerkoviću za 460 miliona dinara, koji je kupio nešto više od 50 odsto kapitala. Iako je gazdovao samo 18 meseci Jerković je napravilo dugove koji se mere milionima evra i od kojih „Severtrans“ još ne može da se oporavi. Mali akcionari su blagovremeno upozoravali Agenciju za privatizaciju, ali je ugovor raskinut tek marta 2009. godine.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali