VojvodinaCafe - Neusklađeni propisi unazadili lovni turizam
  • Neusklađeni propisi unazadili lovni turizam

   Najstariji italijanski lovac Emilio Graneto (87) od 1958. godine dolazi tri puta godišnje u vojvođanska lovišta zajedno sa još stotinak Italijana, koji se uprkos lošim propisima ne odriču srpskih lovišta. Međutim, država zbog neusklađenih propisa gubi milione od poseta stranih lovaca.   - Italijani vole naša lovišta zbog gostoprimstva na koje ovde nailaze, posebno u bačkim i banatskim mestima. Zarada je dobra, ali Srbija gubi milione zbog neusklađenih propisa koji treba da nas približe Evropskoj uniji, a u kojoj se dozvoljava nakon lova iznos od najmanje tri kilograma divljači - objašnjava Pavle Kuruc, koji je u višegodišnjoj karijeri bavljenja lovnim turizmom u Srbiju doveo stotine italijanskih lovaca.

   - Rumuni i Bugari su nam najveća konkurencija jer su njihova lovišta takođe na putu migratornih ptica, poput afričkih grlica koje u milionima preleću za vreme leta iz Afrike ka Evropi, a koje su posebno cenjene među Italijanima - objašnjava Kuruc.

   On dodaje i da je često sa drugim agencijama i lovačkim udruženjima davao predloge resornom ministarstvu kako unaprediti lovni turizam, ali bez efekata.

   - Svake godine autom prelazim hiljadu kilometara od Vičence da bih na tri dana boravio u lovištima Vojvodine koja su mi draža od Afrike, Južne Amerike i cele Evrope - kaže vremešni, ali vitalni Emilio Graneto.

   - Žao mi je jedino što svih ovih godina iz Srbije nisam imao pravo da prenesem nijednu grlicu, jer zakon to ne dozvoljava.

   - Italijanski gosti su zahvalni za svaki odstrel grlica ili prepelica, iako ih ne mogu odneti u svoju zemlju - objašnjava Kuruc.

   - Zbog toga ćemo ovih dana još jedan elaborat o unapređenju lovnog turizma predati ministru za poljoprivredu Goranu Kneževiću i pokrajinskom sekretaru Goranu Ješiću.
   Komentara Pošaljite komentar

   Kliknite ovde da biste se ulogovali