VojvodinaCafe - Dečija igrališta na udaru huligana
 • Dečija igrališta na udaru huligana

  Za samo nekoliko dana gotovo da je uništeno nekoliko dečjih i sportskih igrališta u Bačkoj Palanci: iz temelja su iščupani tobogani, prevrnute ljuljaške, polomljeni koševi i rukometni golovi. Materijalna šteta je velika, nju će na kraju snositi sami građani, a zaprepašćujuća slika vandalizma pokrenula je ljude iz Direkcije za izgradnju grada na otvoreno pismo u lokalnim medijima.  - Zatečeni smo rušilačkom snagom vandalizma, koji se nije desio prvi put, ali je najdestruktivniji dosad. Šteta je ogromna i svake godine u popravke i održavanje dečjih igrališta uložimo oko tri miliona dinara. Ako bi tome dodali štete od uništavanja urbanih mobilijara i saobraćajnih znakova, ta suma se udvostručuje - kaže mr Miroslav Sićević, zamenik direktora JP Direkcija za izgradnju.

  U pismu se kaže da su sva igrališta u gradu obnovljena pre godinu dana i da je besmisleno trošiti budžet na stalne popravke, umesto na izgradnju novih objekata. Takođe, ukazuje se na probleme bezbednosti mladih, zbog drskog ponašanja pojedinaca i grupa među njima.

  - Nisu to samo mladi, nego se agresivno i destruktivno ponašanje povećava kod svih kategorija stanovništva, a što je neobično za naše donedavno patrijarhalne prilike, posebno kod dece, i kod je žena sve prisutnija fizička agresivnost - navodi psiholog Dragan Prpa iz Bačke Palanke i dodaje da društvo nema odgovor, osim represije "što nije dobro i nije dovoljno".

  Prosvetni radnici takođe tvrde da agresivnost najmanje ispoljavaju đaci, koji rade kod kuće, pomažući roditeljima, ili su angažovani u sportskim klubovima, kulturno-umetničkim društvima, u bendovima, koji uče jezike, ili imaju neku drugu aktivnost.

  - U Bačkoj Palanci sportom se aktivno bavi oko 1.000 mladih, kojima su uzori sportski asovi i njima agresivnost nije cilj koji su sebi odredili. Takođe, poznato je da se u sportu nešto može postići samo voljom i odricanjima - govori o vaspitnom karakteru sporta Dragan Kuburović, generalni sekretar Sportskog saveza, vrlo uspešne sportske organizacije u Bačkoj Palanci.

  Slično iskustvo deli i Miroslava Šolaja, pedagog u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u ovom gradu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali