VojvodinaCafe - Za dva dana zaposlili na stotine rođaka
 • Za dva dana zaposlili na stotine rođaka

  Uoči smene vlasti, u javnim preduzećima u Novom Sadu je zavladao haos kakav se ne pamti. Jedan od prvih poteza novog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića (SNS) biće nalog za reviziju poslovanja u 18 javno-komunalnih preduzeća. Pod lupom će biti ubrzano zapošljavanje više od 100 novih radnika uoči smene demokratske i prošlonedeljnog ustoličenja naprednjačke vlasti.  Novosadski gradonačelnik se u ponedeljak, već drugog dana svog mandata, hvatao za glavu jer prve provere ukazuju na to da je broj zaposlenih u poslednje dva nedelje povećan za 10 odsto!

  "Masovna zapošljavanja u novosadskim javnim preduzećima u poslednjih desetak dana predstavljaju pravni "cunami" koji preti da potpuno sruši javno-komunalni sistem grada", rekao je Vučević, najavljujući mogućnost da će deo budžetskih sredstava biti utrošen na plaćanje otpremnina.

  U svim novosadskim firmama se tokom dana sprovodila primopredaja poslova (i naravno dugova), a u nekima od njih su već tokom prepodneva revidirana stanja o broju zaposlenih.

  "Iako je najpre bilo rečeno da je zaposleno samo četiri osobe tokom poslednja dva meseca, sad me je dočekao izveštaj bivšeg rukovodstva u kom saznajem da ih je primljeno ukupno 39", rekao je za "Novosti" novopostavljeni direktor JKP "Čistoća" Dragan Božić, koga zakon onemogućava da nove radnike otpusti.

  U jednoj od najvećih gradskih firmi, JKP "Vodovod i kanalizacija", u protekla dva i po meseca zaposleno je čak 49 ljudi!

  Problematično je poslovanje SPENS-a, čiji je račun blokirala Razvojna banka Vojvodine. Kredit od RBV uzet je za isplatu otpremnina viškovima zaposlenih, ali oko 20 miliona dinara nije potrošeno za tu namenu.

  Da je prethodna garnitura vlasti u Novom Sadu prikrivala prave podatke o broju novih radnika, svedoči i primer jednog od najvećih preduzeća "Gradskog zelenila".

  Prethodnih nedelja "Novostima" je rečeno da je tadašnje rukovodstvo zaposlilo svega troje-četvoro novih, ali novi direktor Milan Novaković suočio se sa drugom brojkom.

  Samo 1. septembra za stalno je posao dobilo 102 radnika, a 23 je zaposleno na određeno vreme.

  Zanimljivo je da direktori, koji su primili nove radnike tvrde da su to uradili u skladu sa zakonskom procedurom.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali