VojvodinaCafe - Požar u "Kontrastu" izazvao kratki spoj
 • Požar u "Kontrastu" izazvao kratki spoj

  Požar u Kontrastu u noći između 31. marta i 1. aprila izazvao je kratak spoj do kojeg je došlo usled oštećenja izolacije električnih kablova, najvažniji je rezultat istrage koja je trajala više od pet meseci. Istraga o požaru u diskoteci Kontrast u kojem je život izgubilo šestoro mladih ljudi završena je posle više od pet meseci.  Saslušano je više od sto svedoka, sprovedeno protivpožarno, sudsko-medicinsko i psihijatrijsko veštačenje, a rezultati istrage sutra će biti prosleđeni višem javnom tužiocu u Novom Sadu.

  U zvaničnom saopštenju Višeg suda u Novom Sadu navodi se da se okrivljeni Alojz Ganić, Slaviša Stanišić, Dejan Ratković i Miroslav Papuga i dalje nalaze u pritvoru novosadskog Okružnog zatvora, da je tokom istrage prikupljena obimna tehnička dokumentacija o radu lokala, o protivpožarnim pregledima i obilascima građevinske inspekcije.

  U saopštenju Višeg suda se navodi da je tokom istrage prikupljena obimna dokumentacija u vezi sa radom "Kontrasta", kao i dokumentacija o prethodno vršenim protivpožarnim pregledima ovog lokala.

  Sud je saopštio da su tokom istrage saslušani oštećeni, kao i više od 100 svedoka koji imaju saznanja o uslovima u kojima je radio lokal i izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i svedoci samog požara.

  Šestomesečni pritvor okrivljenima ističe 1. oktobra 2012. godine, do kada se očekuje da Više javno tužilaštvo u Novom Sadu donese odluku o podizanju optužnice protiv njih.

  U požaru u diskoteci "Kontrast" su poginuli Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Zoran Ignjatović (28 ), državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

  Roditelji nastradalih okupili su se početkom septembra ispred Kontrasta i zatražili da se pronađu odgovorni za pogibiju njihove dece.

  Za to će, kažu, biti potrebna volja i dodatna veštačenja.

  Porodice žrtava iz Kontrasta tuže i inspektore

  Branko Miladinović, otac tragično nastradale Tamare u Kontrastu, najavio je da će, pored vlasnika Alojza Ganića, dvojice zakupaca Slaviše Stanišića i Dejana Ratkovića, te Miroslava Paruge koji je održavao instalaciju, tužiti i nadležne inspektore, jer nisu obavljali svoj posao.

  Miladinović tvrdi da će to biti prvi put da se u ovoj državi procesuiraju inspektori.

  On je rekao da Kontrast nije imao stepenice za evakuaciju, dok je izlaz za slučaj opasnosti bio zamandaljen i otključan je tek kada su došli vatrogasci. Nijedna inspekcija koja je pregledala lokal pre toga nije donela odluku da se greške isprave ili da se diskoteka zatvori. Prema njegovim rečima, inspektori iz Sektora za vanredne situacije su još 2010. godine dali nalog da se u lokalu uradi hidrantska mreža, što nikada nije učinjeno. On kaže da je angažovao najeminentnije stručnjake iz oblasti protivpožarne zaštite, koji su dali procenu cele situacije.

  Na pitanje da prokomentariše navode da je mogući uzrok požara taj da su glodari pregrizli kablove, Miladinović za Press navodi da je smešno da posle šest meseci istrage slučaj dobije takav epilog i da će, ako to bude potvrđeno, odgovornost proširiti i na sanitarnu inspekciju, koja je dozvolila da bude miševa u lokalu.

  Krajem meseca se navršava šest meseci od tragedije u kojoj je stradalo šestoro mladih ljudi, a javni tužilac ovih dana treba da podigne optužnice. Iz suda je juče saopšteno da je istraga zvanično završena.

  - U dosadašnjem postupku prikupljena je obimna tehnička dokumentacija o radu lokala, kao i dokumentacija o protivpožarnim i pregledima građevinske inspekcije - navodi vd predsednika suda Zora Jamušakov. Ona kaže da su pored zakonskih zastupnika žrtava i njihovih punomoćnika saslušani i drugi oštećeni, kao i stotinak svedoka. Obavljeno je i građevinsko-elektro i protivpožarno veštačenje, kao i sudsko-medicinsko i psihijatrijsko.

  Predmet će danas biti dostavljen Višem javnom tužiocu. Šestomesečni pritvor okrivljenima ističe 1. oktobra.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali