VojvodinaCafe - Uskoro "pumpe" za električne automobile
 • Uskoro "pumpe" za električne automobile

  Uz benzinske pumpe, kao i pumpe na kojima se "toči" gas, u Vojvodini bi, ako se ostvare planovi "Elektrovojvodine" i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, trebalo da dobijemo i "pumpe", odnosno, mrežu punjača na kojima bi se električnom energijom napajali - elektromobili.  "Elektrovojvodina" i FTN su, kako objašnjavaju u ovim preduzećima, imali u vidu svetske trendove i evropsku infrastrukturu, koja se intenzivno izgrađuje u poslednjih nekoliko godina, u domenu korišćenja elektromobila na gradskim područjima, a takođe, i na seoskim, jer je to interes privrede i svih građana Srbije.

  - Izgradnja takve mreže zahteva pravovremeno planiranje, saobražavanje sa standardima i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa - kažu u "Elektrovojvodini". - Zato smo, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, pokrenuli projekat rešavanja idejnog projekta i biznis plana za realizaciju infrastrukturne mreže punjača za elektromobile na celoj teritoriji Vojvodine.

  U cilju što kvalitetnije zastupljenosti svih regiona i svih mikrolokacija, "Elektrovojvodina" je pozvala sve - od gradova, lokalnih samouprava, mesnih zajednica, institucija, ustanova, privrednih preduzeća, do pojedinaca, da predlože na kojim lokacijama smatraju da bi bilo najsvrsishodnije postavljanje takvih punjača.

  - Na taj način bi se, vrlo brzo mogla stvoriti osnova za realizaciju samog projekta - naglašavaju u ovom elektrodistributivinom preduzeću. - Ovakav projekat može da obezbedi realizaciju više od 5.000 mesta za punjenje na teritoriji koja ima dva miliona stanovnika. Reč je o infrastrukturi budućnosti, sa kojom dajemo doprinos zaštiti životne sredine primenom najčistije, najplemenitije energije.

  Tehnološki, u ovom trenutku, proces korišćenja elektropunjača i naplate već je moguće uraditi, pošto "Elektrovojvodina" ima koncepciju i tehnologiju, sa kojom može da obezbedi daljinsko korišćenje i naplatu energije za punjenje.

  - Cilj je stvaranje strateške infrastrukture budućnosti, jer je budućnost došla u Evropu - poručuju u "Elektrovojvodini". - U razvoju infrastrukture, koja treba da obezbedi primenu koncepta pametnih mreža, podrazumeva i zadovoljavanje svih potreba građana i privrede na teritoriji odgovornosti distributera.

  Razvijanje infrastrukture punjača za električna vozila, dodaju u "Elektrovojvodini", građanima bi dalo motiv da pređu sa vozila koja pokreću fosilna goriva na električna.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali