VojvodinaCafe - Eksperimenti uživo sutra na Trgu slobode
 • Eksperimenti uživo sutra na Trgu slobode

  Treća "Noć istraživača" u Novom Sadu održava se u petak, 28. septembra, na Trgu slobode. Program počinje u 17h nastupom Univerzitetskog hora, a od 17.30h pa sve do ponoći biće organizovan niz eksperimenata uživo. "Noć istraživača" pokrenuta je na evropskom nivou 2005. godine i svake godine se održava istovremeno u 33 evropske države i 200 gradova.  Eksperimenti će pokazati koje su to suprotnosti koje se privlače, kako Sunce pomaže u zaljubljivanju, kako da se spreče prirodne katastrofe, kako farmaceuti prave sapun od šećera, maka ili čokolade, kako pomoći kućnim ljubimcima ako se razbole i još mnogo toga.

  Posebna atrakcija će biti "Elektrana na ljudski pogon", takmičenje u proizvodnji električne energije uz pomoć bicikla koje počinje u 21h. Ideja je da centar Novog Sada postane prava elektrana na ljudski pogon i da se posetiocima omogući da vide koliko električne energije mogu napraviti tokom dva sata vožnje bicikla i za šta se ta količina energije može iskoristiti.

  U "Noći istraživača" predviđene su i predstave za decu i razne animacije od 17.30 do 19h, kao i program "Na kafi sa naučnicima" koji će se odvijati u klubu "Berliner " u Katoličkoj porti od 21 do 23h. Na samom kraju manifestacije nastupiće plesna grupa Sambansa od 23h.

  Organizatori su FTN, PMF, Festival nauke, Centar za promociju nauke, Naučni institut "Mihajlo Pupin", Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Kreativno edukativni centar.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali