VojvodinaCafe - Milonske štete zbog blokade Dunava
 • Milonske štete zbog blokade Dunava

  Blokada Dunava kod Novog Sada ušla je u četvrti dan, a radnicima „Dunav grupe agregati“ i dalje na sredini reke drže pet plovila i onemogućavaju saobraćaj međunarodnim plovnim putem. Na sidru je oko 50 brodova čiji kapetani ne znaju kada će moći da nastave put. Samo je nekoliko manjih plovila pronašlo put između postavljenih plovnih prepreka.  Štrajkači su juče saopštili da im se niko iz rukovodstva preduzeća i iz državnih organa nije obratio i odgovorio na zahteve. Kako je poznato, oni su tražili isplatu svih sedam zaostalih plata, te da će ako im ne izađu u susret, plovni put na Dunavu blokirati nedeljama. Upućene brine što inostrane kompanije zbog zadržavanja brodova i robe mogu tražiti milionske odštete.

  Radnici koji nisu na brodovima na Dunavu, blokiraju i ulaz u sedišta preduzeća u Novom Sadu na Beogradskom keju. Blokiran je i ulaz u Beogradu, u zgradi na uglu Hajduk Veljkove i Nemanjine.

  Štrajkači žale što im se niko iz preduzeća i državnih organa nije obratio. Izuzetak su predstavnici novosadske vlasti, koji su im dali podršku i poslali cisternu sa vodom.

  Kao i prethodnih dana, radnici kažu da neće odustati od štrajka. Dobili su nova upozorenja da je blokada međunarodnog plovnog puta nezakonita.

  - Nema odustajanja od štrajka i svi smo na svojim mestima. Ponovo su nas obišli iz Kapetanije i inspekcije, a bili su i pripadnici policije. Upozorili su nas da je to što radimo nezakonito, ali brodove nećemo uklanjati - kaže Novica Cvetković, predstavnik štrajkača Novica Cvetković.

  On dodaje da su radnici svesni da nanose štetu blokirajući međunarodni plovni put, ali baš zbog toga očekuju da se međunarodna zajednica uključi i utiče na državu i vlasnika firme Dušana Borovicu da ispune obaveze.

  - Šteta je sigurno velika jer su samo troškovi prosečne posade od pet članova na trgovačkom brodu za jedan dan do 2.000 evra. Tu treba dodati i troškove održavanja broda i štetu koja nastaje zbog kašnjenja u isporuci - navodi Cvetković, dodajuči da strane kompanije od Srbije mogu da traže nadoknadu štete.

  Prema njegovim rečima, nakon prve blokade u aprilu, nije bilo odštetnih zahteva. Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin kaže da ne može da kaže kolika je šteta nastala zbog blokade Dunava.

  - Blokadom se nanosi velika ekonomska šteta. Turističke agencije i druge kompanije mogu da traže naknadu, ali sada se ne može dati procena koliko sve košta. Ne mogu da kažem da radnici nisu u pravu jer nisu dobili plate, ali ovo je najgori vid protesta - kaže Vasin i dodaje da su svi u pat poziciji jer „Dunav grupe agregati“ čekaju novac od “Direkcije za vode”, a ta ustanova ne može da plati, jer nije imenovan direktor koji bi potpisao nalog.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali