VojvodinaCafe - Kuće velikana iz Novog Sada propadaju
 • Kuće velikana iz Novog Sada propadaju

  Kuće u kojima su živeli poznati Novosađani Svetozar Miletić, Jaša Tomić, Mileva Marić sa Albertom Ajnštajnom, Laza Kostić i Slobodan Jovanović polako propadaju. Nagoreli prvi sprat kuće u Dunavskoj 14 u kojoj su živeli Svetozar Miletić i Jaša Tomić, kuća u Kisačkoj 20 gde je živela Mileva Marić Ajnštajn, samo su neka od zdanja koja godinama propadaju.  Istoričar Bogoljub Savin objašnjava da Novi Sad nije uspeo da sačuva mnoge kuće u kojima su rođene, živele i stvarale važne istorijske ličnosti Novog Sada i Srbije.

  On kaže da na kući Slobodana Jovanovića u Miletićevoj još uvek stoji ploča koja pokazuje da je reč o istorijskom zdanju, ali je pitanje koliko će još taj objekat odolevati zubu vremena. Navodi da je najbolje očuvana kuća u kojoj je Vasa Stajić proveo poslednje godine života, jer je u njoj dečja ambulanta, ali kuća Mileve Marić propada.

  Istoričar umetnosti Đorđe Srbulović kaže da Zakon vlasnicima nalaže da se brinu o tim objektima. Država preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture i drugih fondova može da im pomogne, ali malo toga je urađeno na očuvanju istorijskih kuća.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali