VojvodinaCafe - Piše se predlog zakona o finansiranju Vojvodine
 • Piše se predlog zakona o finansiranju Vojvodine

  Posle sukoba između pokrajinske i republičke administracije, otvorenih posle nedavnog rebalansa republičkog budžeta i usvajanja fiskalnih zakona kojima je, kako tvrde u Vladi APV, oštećen vojvođanski budžet, pokrajinska administracija priprema predlog zakona o finansiranju Vojvodine, piše Dnevnik.  Ta inicijativa usledila je paralelno s odlukom Pokrajinske vlade da zatraži utvrđivanje "čistih računa" između dva nivoa vlasti, odnosno uvid u podatke o tome koliko Vojvodina učestvuje u punjenju centralne kase, a koliko iznje troši.

  Da će pokrajinska amdinistracija uskoro formirati radnu grupu za izradu zakona o finansiranju APV potvrdio je Dnevniku i potpredsednik vojvođanske vlade Dragoslav Petrović.

  On je izjavio da je takav potez neophodan da bi se rešilo pitanje prihoda Pokrajine na osnovu ustavnih garancija po kojima budžetu APV pripada najmanje sedam odsto republičkog, a od čega tri sedmine mora biti plasirano u kapitalne projekte u Vojvodini.

  On je rekao da je izrada tog zakona bila i tema nedavnih razgovora predsednika Vlade APV Bojana Pajtića i ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića, koji je, pak, najavio da će taj propis biti usvojen do sredine naredne godine.

  "Mi ćemo uskoro formirati ekspertsku grupu za izradu zakona o finansiranju. I sam ministar finansija je poručio da to treba da se uradi i da će zakon biti donet naredne godine",rekao je Petrović.

  On je ocenio da je donošenje tog propisa od suštinskog značaja za Pokrajinu, jer će se time jasno regulisati pitanje njenog finansiranja.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali