VojvodinaCafe - Posebna cena parkiranja takođe neustavna
 • Posebna cena parkiranja takođe neustavna

  Skupština grada Novog Sada izmenila je neustavne odredbe o javnim parkiralištima, ali u suštini ništa nije promenjeno. Kako prenosi novosadski portal 021, iako je Ustavni sud ocenio doplatne karte neustavnim, novosadski parlament je samo zamenio naziv, te će se doplatna karta ubuduće zvati "posebna cena parkiranja".  Protiv odluke bio je član Komisije za propise Branislav Antić, koji je ocenio da je odluka koju su doneli gradski odbornici identična prethodnoj, neustavnoj odredbi.

  "Ustavni sud je 24. novembra prošle godine rekao da je prethodna odluka protivzakonita, a odbornici novosadskog parlamenta su doneli identičnu odredbu, s tim što je pojam 'doplatna karta' zamenjen novim nazivom. To je samo novi naziv za odluku koju je najviše pravno telo u Srbiji ocenilo neustavnom", kategoričan je Antić.

  S obzirom na to da je promenjen samo naziv, a ne i suština, samo je pitanje vremena kada će Ustavni sud oboriti i najnovije vrdanje novosadske vlasti, koja po svaku cenu želi da zadrži stavku koja nije u skladu sa zakonom. Prema Antićevim rečima, sama ugovorna kazna, koju doplatna karta predstavlja, ima, kako je naveo "vrlo problematičnu pravnu prirodu". "Stvar je u tome što je suština ostala ista - suština je da se, praktično, uvodi ugovorna kazna za neizvršavanje novčanih obaveza, što nije u skladu sa Ustavom i zakonom", kaže on.

  Inače, ova odluka donesena je kontroverzno, jer je prilikom prvog glasanja utvrđeno da je "za" glasao svega 31 odbornik. Predsednik Skupštine grada Siniša Sević bez obrazloženja naložio je da se elektronsko glasanje ponovi, nakon čega je ova odredba ipak dobila neophodnu većinu u gradskom parlamentu.
  Komentara 2 Komentara
  1. Avatar od fiona
   fiona -
   Šta je doplatna karta? Ja sam total neinformisana :/
  1. Avatar od nenad.bds
   nenad.bds -
   Citat fiona kaže: Pogledaj poruku
   Šta je doplatna karta? Ja sam total neinformisana :/
   Srpski rečeno, kazna za upapred neplaćeno parkiranje.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali