VojvodinaCafe - Tržnih centara sve više, a kupaca manje
 • Tržnih centara sve više, a kupaca manje

  Na zaista impresivnih 40.000 kvadratnih metara, podno Klisanskog mosta, u četvrtak je u Novom Sadu otvoren tržni centar izraelske kompanije „Big si“. To je prvi od ukupno četiri tržna centra koje Izraelci planiraju da otvore u Srbiji. Preostala tri biće u Beogradu, Jagodini i Šapcu. Dogodine stiže i „Lidl“. a mali trgovci su nezadovoljni.  Posle domaćeg „Tempa“, odnosno belgijskog „Deleza“ kojem je taj lanac u međuvremenu prodat, takođe domaćeg „Univereksporta“ i slovenačkih „Rode“, „Merkatora“ i „Merkura“, otvaranje „Big sija“ je, praktično, pretposlednji korak u kompletiranju tržnih centara velikih lanaca u Novom Sadu. Preostaje još izgradnja centra nemačkog „Lidla“ koji je, na Novom naselju, za 1,6 miliona evra, već kupio parcelu od preko 11.000 kvadrata. On bi trebalo da bude završen krajem 2013. godine.

  S obzirom na izuzetno velika ulaganja (novi centar „Big sija“ je, tako, koštao čak 50 miliona evra) procena velikih kompanija je, očigledno, da je Novi Sad, uprkos ekonomskoj krizi, još uvek dobro tržište i da tu ima dovoljno novca da se investirano povrati i ostvari odgovarajuća zarada. A ima li, u takvoj situaciji, mesta i za male trgovce?

  - Ma koliko to nekom zazvučalo nelogično, mi nemamo ništa protiv otvaranja centara velikih lanaca, to je trend koji se ne može zaustaviti - kaže za „Novosti“ Aleksandar Čokorilo, predsednik Društva trgovaca Novog Sada. - Veći problem je u sve manjoj kupovnoj moći građana, s jedne, i neadekvatnim merama države s druge strane. Tu mislim i na prethodnu, ali i na aktuelnu republičku vladu.

  Reč je, objašnjava Čokorilo, čije društvo okuplja oko 200 vlasnika sa preko 300 malih prodavnica, pre svega o ograničavanju trgovinske marže na deset odsto. To, prema njegovim rečima, male trgovce direktno vodi u gubitke, što je i glavni razlog da oni sve češće zatvaraju svoje radnje.

  - U takvoj situaciji ne pomaže mnogo ni to što se mi, za razliku od raširenog mišljenja da to činimo upravo u tržnim centrima, kao i oni sami uglavnom snabdevamo direktno kod proizvođača - kaže sagovornik našeg lista. - Jedina nada je da nam država omogući slobodno formiranje svih cena što nam, inače, garantuju i Ustav, i Zakon o trgovini.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od fiona
   fiona -
   E pravog naslova, konačno!
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali