VojvodinaCafe - Vojvođani žive prosečno najkraće
 • Vojvođani žive prosečno najkraće

  Najduži prosečni vek u Srbiji je u okolini Zlatibora i na zapadu zemlje, dok je životni vek građana prosečno najkraći u Vojvodini. Najdugovečnija mesta u Srbiji su Žitorađa, gde ljudski vek traje u proseku 77,6 i Petrovaradin sa 77,2 godine.  Najmanje godina u proseku dožive žitelji Bele Crkve, Alibunara, Novog Kneževca i Nove Crnje. Južnom Banatu uz rame su Bečej, Čoka, Bačka Topola, Mali Iđoš. Prosečan život u ovim mestima jedva da premašuje 70 godina.

  Ovo su rezultati dobijeni na osnovu najsvežijih podataka Republičkog zavoda za statistiku o očekivanom trajanju života, koji se odnose na prošlu godinu. Oni su potvrdili staru statističku tezu da Vojvođani žive prosečno najkraće, a da se godine najlakše nižu u Zlatiborskom, Rasinskom i Moravičkom okrugu.

  Životni vek u Srbiji prosečno traje 74,22 godine, žene žive u proseku oko 76,8 godina, a muškarci 71,6 godina. Na dužinu ljudskog veka, prema oceni stručnjaka, utiče kvalitet života, standard, nivo zdravstvene zaštite i čistoća životne sredine.

  Demograf Ivan Marinković, međutim, nepoverljiv je prema očekivanoj dužini trajanja života i kaže da ovaj pokazatelj nije ogledalo stvarnog stanja. - Procene o životnom veku u određenim delovima zemlje biće moguće tek kada svi građani Srbije budu imali približno istu zdravstvenu zaštitu - smatra Marinković.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali