VojvodinaCafe - U Kikindi grade muzej "Terra" za 1.000 skulptura
 • Gradi se muzej "Terra" za 1.000 skulptura

  Oko 1.000 skulptura koje su proteklih 30 godina nastale na Međunarodnom vajarskom simpozijumu „Terra“ u Kikindi, sa otvorenog prostora trebalo bi da se presele u muzej koji će nastati u manježu nekadašnje kasarne u tom gradu. Preseljenje bi trebalo da se obavi najkasnije za godinu dana, do kada treba da se završi adaptacija manježa koji je opština Kikinda ustupila „Terri“ za muzej.  Svečano otvaranje budućeg doma za skulpture upriličeno je tokom vikenda kada su u novom prostoru izložene prve dve velike skulpture.

  - Dve decenije sam uporno nastojao da „Terra“ dobije svoj muzej, i to će se na kraju i desiti zahvaljujući odluci opštine Kikinda da kupi bivšu kasarnu. Sada možemo da očekujemo reakcije predstavnika pokrajinskih i republičkih vlasti, ali i priliv sredstava iz evropskih fondova - rekao je Slobodan Kojić, direktor „Terre“.

  Miloš Latinović, zamenik predsednika opštine Kikinda podsetio na kritike koje aktuelna vlast trpi zbog kupovine bivše kasarne.

  - Kritikuju nas zbog kupovine kasarne, a ja kažem da ništa nije skupo što novcem može da se kupi. Simbolično otvaramo muzej, ali istovremeno otvaramo prostor koji je za većinu Kikinđana bio potpuno nepoznat i tajanstven. Ovo je prostor za koji ne postoje planovi, ovde se teško ulazilo, a sada ovde ulazi kultura i jedna od najznačajnijih institucija u Kikindi - rekao je Latinović.

  Zbog ovog događaja u Kikindu je došao i likovni kritičar iz Slovenije Aleksandar Basin koga je oduševila činjenica da se u centru Kikinde, na gradskom trgu, još uvek nalazi skulptura slovenačke umetnice koja je bila jedan od prvih učesnika simpozijuma „Terra“.

  - Prva međunarodna izložba „Terrinih“ skulptura manjih formata bila je pre 25 godina u Ljubljani - podsetio je Basin.

  Prilikom nedavne posete Kikindi, ministar kulture Bratislav Petković obišao je bivšu kasarnu i izjavio da bivši manjež ne sme da u sadašem stanju dočeka zimu, jer je neophodno da se pokrije polovina krova i spase čelična konstrukcija, nekada drugog po veličini objekta te vrste u Austrougarskoj monarhiji.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali