VojvodinaCafe - Krave proizvode i mleko i struju
 • Krave proizvode i mleko i struju

  Oko 2.000 krava sa farme vrbaskog poljoprivrednog preduzeća “Sava Kovačević” ubuduće neće proizvoditi samo mleko, već i struju. Prva srpska bioenergana, početnog kapaciteta od jednog megavata, svečano je puštena u rad juče u prisustvu premijera Srbije Ivice Dačića, Vojvodine Bojana Pajtića i predsednika opštine Vrbas dr Željka Vidovića.  Pogon koji će od stajnjaka proizvoditi struju je pionirski poduhvat za Vojvodinu u kojoj se trenutno koristi svega oko 3 odsto obnovljivih izvora energije.

  - Naš cilj u skladu sa evropskim standardima je da dostignemo 27 odsto obnovljivih izvora energije, a mi koristimo svega tri odsto. To znači da oko 10 miliona tona stajnjaka truli i zagađuje našu sredinu, umesto da nam koristi, rekao dr Bojan Pajtić.

  Prema rečima Zdravka Pavićevića iz kompanije „Mirotin“, koji je većinski vlasnik PP “Sava Kovačević”, projekat bioenergane nije samo još jedan proizvodni pogon, već korak ka unapređenju poslovanja u skladu sa očuvanjem životne okoline.

  - Ove godine smo povećali smo kapacitet naše mlekare koja sada proizvodi 50.000 litara mleka, ali će ta količina biti dalje prerađivana upravo uz pomoć energije proizvedene iz stajnjaka. Ovakav projekat nije mogao biti realizovan bez pomoći državnih institucija, a naročito smo zahvalni nadležnom ministarstvu za energetiku koje nam je u rekordnom roku izdalo potrebne saglasnosti i dozvolu povlašćenih proizvođača elekritčne energije, rekao je Pavićević, napominjući da je pun kapacitet energane četiri megavata električne energije.

  Novac za izgradnju bioenerane, koja je dosada koštala više od miliona evra, kompanija „Mirotin“ je delimično obezbedila komercijalnim kreditima, a pošto je reč o prvom projektu ove vrste u Srbiji, obezbeđena je i pomoć Evropskog fonda za podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije.

  Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti kojom se proslavlja jedan „dobro obavljen posao“.

  - Već četiri godine sam u Vladi i bio sam svedok bezbroj dobrih ideja o energetskoj uštedi od kojih u stvarnosti nije bilo ništa. Nadam se da će za mnoge ovo biti primer da promene svoje poslovanje i usklade ga sa potencijalima koje naša zemlja ima u cilju očuvanja životne okoline, rekao je Dačić.

  Osim činjenica da je postao jedinstven po prvoj bioenergani u Srbiji, Vrbas je jedna od retkih opština koja već poseduje bazu podataka o biomasi i mapu resursa obnovljivih izvora energije, što je preduslov za Strategiju energetske efikasnosti u skladu sa evropskim standardima.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali