VojvodinaCafe - Da li će Statut Vojvodine preživeti?
 • Da li će Statut Vojvodine preživeti?

  Potpredsednik Srpske napredne stranke i koordinator za Vojvodinu Igor Mirović veruje da će posle nedavne odluke Ustavnog suda Srbije o osporavanju 22 pokrajinske nadležnosti uskoro biti osporen i drugi pokrajinski akt - Statut. "I pravnim laicima je jasno da će USS osporiti i elemente Statuta", rekao je Mirović u razgovoru za Novosti.  Prema njegovim rečima, to je logičan redosled poteza, tim pre što su u vreme kada je DS imala apsolutnu vlast, pokrajinski akti donošeni nelogičnim redosledom: najpre Statut, pa Zakon o nadležnostima, iako je trebalo da bude obrnuto.

  Mirović je rekao da je potrebna javna rasprava o Statutu, uz učešće svih parlamentarnih stranaka.

  "Rezultat bi bio kompromisni model Statuta, koji u svojim ključnim elementima odgovara i vojvođanskoj vlasti, ali i opoziciji", ocenio je Mirović i dodao da bi Statut i Zakon o nadležnostima trebalo da budu dugoročni, strateški akti, u potpunosti oslonjeni na Ustav Srbije.

  "Vojvodini ne treba ni izvršna, ni sudska, ni zakonodavna vlast, za koju se zalaže sadašnja pokrajinska vlast, već autonomija koja nije suprotstavljena Republici", zaključio je Mirović.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali