VojvodinaCafe - Dinkić šeiku daje tuđu dedovinu
 • Dinkić šeiku daje tuđu dedovinu

  Udruženja poljoprivrednika oštro kritikuje Mlađana Dinkića što je dogovorio da bez tendera poljoprivredno zemljišta ustupi šeiku Muhamedu. Asocijacija "Vojvodina agrar" i Udruženje poljoprivrednika "Klub 100P plus" smatraju da je prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dinkić "ponizio" domaće poljoprivrednike dajući 25.000 hektara zemljišta bez tendera.  "Na taj način je poslao jasnu poruku poljoprivrednicima da su nesposobni da obradjuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i da ikad vrati zemljiište onima od kojih je oduzeto", navodi se u protestnom pismu koje je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću.

  Optužili su ministra Dinkića i da nema nameru da poštuje zakone, odnosno da želi da ih menja u skladu sa potrebama pojedinačnog slučaja, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se svo državno zemljište izdaje u zakup na javnoj aukciji onome koji je spreman da plati najveću cenu zakupa, pri čemu prioritet imaju porodična poljoprivredna gazdinstva.

  "Dinkić je tako uputio poruku i svim stanovnicima sela da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima nego valjda na naftnim magnatima i tajkunima, bilo odakle da dolaze", navodi se u saopštenju.

  Ocenjuje se da je Dinkić na taj način uputio poruku i privrednicima da u Srbiji više ne važi ekonomska logika i traženje najboljeg ponudjača na tenderu, nego dogovorna ekonomija u kojoj Dinkić ima svu moć da procenjuje šta je najbolje za Srbiju.

  "Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije, to je zemljište koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obradjivali", ističe se u saopštenju.

  Dodaje se da će ta udruženja "učiniti sve" da spreče da se ovaj "sramni dogovor" realizuje, po cenu protesta, tužbi domaćim sudovima i sudu u Strazburu, s ciljem da se ovako poniženje, koje su poljoprivrednici i domaće kompanije koje se bave poljoprivredom u Srbiji doživeli, spreči i da nikome više ne padne na pamet da daje bilo šta što nije njegovo.

  Ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić boravili su prošle sedmice u UAE gde su razgovarali sa šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o saradnji u oblasti odbrane i unapredjenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali