VojvodinaCafe - 23. oktobar Dan oslobođenja Novog Sada
 • 23. oktobar Dan oslobođenja Novog Sada

  Povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, 23. oktobra, danas će biti položeni venci i cveće na Spomen groblju i kraj spomenika Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju. Vence na spomen obeležja poginulima položiće gradonačelnik Miloš Vučević i delegacije Vojske Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a i Rezervnih vojnih starešina.  Na svečanosti povodom 68. godišnjice oslobođenja od fašizma, u podne će u Gradskoj kući gradonačelnik Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević uručiti ovogodišnjim laureatima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje.

  Dobitnici Oktobarske nagrade su direktor Osnovne škole "Kosta Trifković" Milan Spasojević, viši naučni saradnik i muzejski savetnik dr Drago Njegovan, grupa projektanata koji su radili na uređenju Keja Vesna Pavićević, Marina Sekulić, Jan Pažitnaji, Dragana Miljković i Duško Pilipović.

  Novembarska povelja za ovu godinu biće uručena policajacu Odreda žandarmerije Dejanu Obrenoviću i predsedniku Društva za borbu protiv šećerne bolesti Radivoju Mračeviću.

  Posle oslobođenja Beograda, u borbama koje su protiv nemačkog okupatora vodile jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Crvene armije, okupacione snage su se iz Novog Sada povukle 22. oktobra 1944. godine, a dan kasnije u grad su ušle jedinice NOVJ, među kojima su prvi umarširali pripadnici Novosadskog partizanskog odreda.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali