VojvodinaCafe - Budžet Vojvodine manji za šest milijardi
 • Budžet Vojvodine manji za šest milijardi

  Vlada Vojvodine predložila je pokrajinskoj skupštini rebalans pokrajinskog budžeta kojim je ovogodišnja kasa smanjena za 6,14 milijardi dinara, odnosno 8,3 odsto, tako da će iznositi oko 67,6 milijardi. U obrazloženju predloga rebalansa budžeta, Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije, navodi da je visina transfera iz republičkog budžeta smanjena za 6,48 milijardi.  Najviše su smanjeni kapitalni transferi i to za 6,05 milijardi, dok su svi ostali planirani transferi manji oko 97,5 miliona dinara. Radoman je dodao da će deo tog novca biti preusmeren za podsticanje zapošljavanja i za programe u poljoprivredi.

  Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić upozorava na zamku u novom Zakonu o izmenama zakona o budžetskom sistemu koja se ogleda u smanjenju finansija. U međuvremenu, pokrajinska adminstracija je pred Ustavnim sudom pokrenula spor protiv republičke vlade zbog nepoštovanja ustavnih okvira o finansiranju Vojvodine.

  "Budžet Vojvodine pretrpeće najveći manjak koji se odnosi na kapitalna ulaganja pošto je republika od planiranih 10, Vojvodini prenela svega četiri milijarde dinara", rekao je Pajtić, koji podseća da se sedam odsto, koliko pripada Vojvodini, definiše na protivustavan način, odnosno omer vojvođanske kase računa se samo u odnosu na poreske prihode, a ne na ukupan republički budžet.

  Da Ministarstvo finansija, kada je u pitanju finansiranje pokrajine, ne poštuje Ustav, slaže se i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine. "U republičkom budžetu predviđeno je manje novaca za pokrajinu nego što je to na početku obećano. Za šest milijardi dinara, koliko u ovom trenutka manjka u vojvođanskoj kasi, može se sagraditi banatska magistrala ili pak nekoliko prečistača otpadnih voda", objašnjava Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

  Da se u ovom trenutku ne poštuje Ustav koji propisuje kolika su finansijska sredstva koja treba da se sliju u budžet Vojvodine, smatra jedan deo opozicije dok drugi tvrdi da razlog za manjak u kasi treba tražiti u propustima, aferama i zloupotrebama koje je proteklih godina činila vlast u Vojvodini.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali