VojvodinaCafe - Bojkot trgovinskih lanaca zbog poskupljenja
 • Bojkot trgovinskih lanaca zbog poskupljenja

  Nacionalna organizacija potrošača poziva građane na prvi veliki organizovan protest protiv neosnovanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Uzdržavanjem od kupovine na jedan dan potrošači treba da bojkotuju u utorak, 30. oktobra, prodavnice Maxi i Tempo, u sredu, 31. oktobra prodavnice Idea, a u četvrtak, 1. novembra, kupovine u Merkatoru i Merkator Rodi.  Kako je obrazloženo u saopštenju, bojkot je organizovan zbog gramzivog i neosnovano velikog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i zbog sumnje na zloupotrebu povlašćenog položaja velikih trgovinskih lanaca koja je demonstrirana poslednjim poskupljenjima.

  Potrošači su nezadovoljni, jer poskupljenja ni ovaj put nisu utemeljena na realnim tržišnim zakonitostima već su "lov u mutnom", a profit velikih trgovinskih lanaca iz ovih poskupljenja namiruje se iz već ispražnjenih džepova potrošača.

  "Dosta je bilo toga da zbog suše, u ovoj zemlji poskupljuje morska riba, da se 2 odsto razlike računa kao 30 odsto, i da sve to prolazi ćutke. Jer, mi potrošači, umemo da brojimo, znamo da računamo i sve to smo naučili dok prebrojavamo sitniš iz džepova da spojimo kraj s krajem", piše u saopštenju Organizacije potrošača koja poručuje "neće vam proći, znamo da računamo"`.

  Podsetimo, da je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača nedavno pozvao na jednodnevni bojkot trgovinskih lanaca zbog poskupljenja.

  Prema njegovim rečima poslednja dva meseca poskupelo je skoro sve. Pojeftinjenja – simbolična. Uprkos najavama i simboličkom sniženju cena pojedinih namirnica, građani Srbije sve češće odlaze u Bosnu i Bugarsku po mesne prerađevine, džemove, namaze, ali i kućnu hemiju, garderobu, obuću...

  Papović je tada rekao da "na taj način potrošači kažnjavaju proizvođače ili trgovce koji najviše puta poskupljuju godišnje ili neargumentovano poskupljuju, a ujedno šalju poruku Vladi da problem moraju da reše sistemskim merama".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali