VojvodinaCafe - Elektrovojvodina plaćala tamburaše za tuđe potrebe
 • Elektrovojvodina plaćala tamburaše

  Veći deo troškova nastupa tamburaškog ansambla na svečanom otvaranju predstavništva Vojvodine u Briselu oktobra prošle godine platila je Elektrovojvodina. Kako saznaje Pištaljka, iako ta svečanost nije bila ni u kakvoj vezi sa energetikom, tadašnji direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić odobrio je donaciju od 490.000 dinara za pokrivanje troškova manifestacije.  Ukupni troškovi angažovanja tamburaškog ansambla "Ravnica" iz Subotice bili oko 722.000 dinara.

  Naime, umesni dogovor je postignut između Simića i potpredsednika Vlade Vojvodine Tomislava Stantića, da bi potom to pitanje bilo i formalno regulisano. U faksu koji je Simiću poslat 19. avgusta 2011. iz Vlade Vojvodine upućuje se molba, a na osnovu prethodnog razgovora te dvojice, da se Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu odobri donacija za pokrivanje troškova "organizovanja prijema povodom otvaranja predstavništva Vlade Vojvodine u Briselu". Nigde se eksplicitno ne navodi koliko iznose planirani troškovi i koja suma se traži od Elektrovojvodine. Na dopis Vlade svoj potpis je stavio Simić koji je rukom napisao sledeće: "saglasan", "490.000", "rok: hitno!", "na ruke: S. Puškar, I. Brajković".

  Pištaljka navodi da je Simić realizaciju zahteva prepustio Siniši Puškaru, direktoru Direkcije za korporativne poslove i Ivu Brajkoviću, direktoru Direkcije za ekonomsko-finansijske poslove Elektrovojvodine. Narednog dana direktor Elektrovojvodine je doneo odluku kojom se Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade Vojvodine zavanično odobrava donacija od 490.000 dinara.

  Simić je svoju odluku opravdao obrazloženjem da organizovanje manifestacije u Briselu "ima veliki međunarodni značaj", ne navodeći kakvu korist od toga ima Elektrovojvodina. Inače, istog dana kada je odluka doneta potpisan je i ugovor o donatorstvu između Elektrovojvodine i Pokrajinskog sekretarijata kao korisnika donacije.

  U izveštaju o pravdanju sredstava koji je Pokrajinski sekretarijat dostavio Elektrovojvodini (17. novembra 2011.) navodi se da su avio avio karte i smeštaj ansambla Ravnica plaćeni 436.202 dinara, a da je za pravdanje honorara izdvojeno 42.985 dinara. Pošto je potrošeno 479.187 dinara sredstava iz donacije Elektrovojvodine, nadležni iz Pokrajinskog sekretarijata su zatražili instrukcije oko vraćanja u budžet preduzeća 10.813 dinara, koliko je ostalo neutrošeno. Prema podacima iz ugovora i faktura do kojih je došao saradnik Pištaljke, ukupan honorar koji je Pokrajinski sekretarijat platio članovima tamburaškog ansambla Ravnica iz Subotice iznosio je 242.985 dinara. Dakle, prostim sabiranjem dolazi se do cifre od 722.172 dinara koliko je koštao nastup tamburaša u Briselu.

  Elektrovojvodina d.o.o. je na sponzorstva i donacije u 2011. godini utrošila 13,2 miliona dinara, dok je u prvih osam meseci ove godine u tu svrhu utrošeno 11,1 milion dinara. Planirano je da ukupna izdvajanja preduzeća za sponzorstva i donacije u 2012. iznose 15,9 miliona dinara. Elektrovojvodina posluje kao zavisno privredno društvo čiji je osnivač JP Elektroprivrede Srbije.

  Početak rada predstavništva AP Vojvodine u Briselu svečano je obeležen 10. oktobra u prostoru Koncert Nobla.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali