VojvodinaCafe - Kupus sa sertifikatom 20 posto skuplji
 • Kupus sa sertifikatom 20 posto skuplji

  Futoški sveži i kiseli kupus za nekoliko dana će dobiti oznaku i sertifikat o geografskom poreklu, što znači da će pod imenom Futoški, moći da se prodaje samo kupus odgajan na ovom području. Predsednik udruženja "Futoški kupus" Goran Puača kaže za 021 da će najveće koristi od sertifikacije imati kupci, jer će znati tačno šta kupuju.  Ipak, kontrolne markice će osim garancije kvaliteta doneti i povećanje cena, koje proizvođači smatraju opravdanim.

  "To će pre svega biti garancija za potrošače da je samo ono što ima kontrolnu markicu i oznaku geografskog porekla zaista to što se prodaje, odnosno da je samo za kupus sa markicom sigurno da je proizveden u Futogu. Biće nova cena, ali razlika neće biti drastična. Dakle, sertifikovani kupus će biti oko 20 odsto skuplji od hibridnog kupusa", objašnjava Puača.

  On kaže da su članovi udruženja "Futoški kupus" sertifikaciju pokrenuli pre nekoliko godina, a da će pravo da koriste ovo ime za sada imati samo registrovani proizvođači iz udruženja.

  "Pre nedelju dana u Futogu je bila komisija sertifikacione kuće i komisija Švajcarske vlade koja nadgleda sertifikaciju svežeg i kiselog kupusa i očekujemo svakog dana da dobijemo zvaničnu potvrdu da je proces uspešno odrađen", rekao je Puača za 021.

  Sertifikat o geografskom poreklu značiće da je svaka glavica kupusa sa kontrolnom markicom proizvedena u ataru Futoga i po jasno definisanom postupku.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali