VojvodinaCafe - Fruškogorski skočko - sremačka vijagra
 • Fruškogorski skočko - sremačka vijagra

  “Fruškogorski skočko”, za širu javnost nepoznat medikament, pravi se na salašu Mirjane Hemun kraj Banastola odmah pored magistralnog puta Inđija - Novi Sad. Da ne bude zabune, salaš nije banja ni lečilište. Salaš je pravo osveženje u turističkoj ponudi Vojvodine, što je prepoznala i švedska država pa je dala značajnu donaciju za razvoj seoski turizam.  A Fruškogorski skočko sa početka priče je “medikament za muškarce”, napravljen isključivo od plodova prirode koji jači pol čini jačim. Sremačka alternativa - vijagri.

  Mirjana Hemun sa sinom Nikolom, snajom Snežanom i petoro unučadi, na salašu živi i uzgaja različito voće. Salaš je lepo sređen turistički objekat sa tri apartmana, restoranom za četrdeset gostiju, a nudi i nezaboravne šetnje i odmor u hladovini, na padinama Fruške gore.

  Gazdarica Mirjana odlučila je pre sedam godina da proizvodi pića, džemove, marmelade i sokove iz svog voćnjaka površine 1,5 hektara i krenula da svoje proizvode prodaje na vašarima i turističkim manifestacijama.

  - Nisam imala posla, šta sam mogla nego da ponudimo ono što najbolje radim i evo registrovala sam poljoprivredno gazdinstvo “Otvorite vrata Banstola”. U dograđenoj kući pored porodične vikendice, imam tri apartmana, kuhinja je domaća - sremačka, a gostima nudim i šest vrsta rakija bez ikakvih dodataka - priča Mirjana dok očekuje kontrolu iz Ministarstva rada koje, između ostalog, kontroliše i kako je utrošena švedska donacija na njenom salašu.

  Na tezgi u predivnom voćnjaku blistaju flaše rakije, med i slatko od šljiva, naravno tu je i “skočko” (mešavina meda, oraha, lešnika i drugih đakonija).

  - Sada već imam stalne goste - smeši se Mirjana.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od nenad.bds
   nenad.bds -
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali