VojvodinaCafe - "CERN u Srbiji" stiže u Novi Sad
 • "CERN u Srbiji" stiže u Novi Sad

  U okviru obeležavanja Svetskog dana nauke za mir i razvoj - 10. novembra, na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Novom Sadu danas će biće otvoren deo interaktivne izložbe “CERN u Srbiji”, saopštio je PMF. Izložba predstavlja deo najnovijih dostignuća u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu.  Izloženi eksponati će istovremeno predstaviti istraživanja u CERN-u i višegodišnje učešće više od 30 srpskih naučnika u radu te organizacije.

  Novosađani će moći da vide kako izgleda najveća istraživačka laboratorija na svetu i koliki je njen značaj, kao i šta Srbija radi u okviru tog projekta.

  To će, kako je navedeno, biti odlična prilika za promovisanje nauke i obrazovanja, pogotovo ako se ima u vidu da je malo zemalja imalo privilegiju da vidi takvu izložbu.

  Dodatni motiv za dolazak izložbe u Beograd i Novi Sad je i članstvo naše zemlje u CERN-u.

  U januaru ove godine naša država je potpisala Ugovor na osnovu koga postaje pridruženi član sa statusom koji vodi ka punopravnom članstvu u CERN-u, pa će predstojeća izložba građane upoznati, ne samo sa aktuelnim pitanjima savremene fizike, već i sa tim šta članstvo u CERN-u znači za Srbiju.

  Posle svečanog otvaranja izložbe, ukoliko tehničke mogućnosti dozvole, biće uspostavljena video veza sa našim studentima koji će baš u to vreme biti u CERN-ovim laboratorijama.

  PMF u Novom Sadu već tri godine ima kontinuirane, vrlo uspešne i posećene, video-konferencije sa stručnjacima CERN-a, vrhunske evropske organizacije za nuklearna istraživanja, sa sedištem u blizini Ženeve, u kojoj je trenutno najveća svetska laboratorija u oblasti fizike elementarnih čestica.

  Uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke, studenti PMF-a su, zajedno sa studentima Fakulteta tehničkih nauka, od 7. do 12. novembra u poseti CERN-u.

  Svetski dan nauke za mir i razvoj, PMF je obeležio prvi put prošle godine, sa idejom da to postane tradicija, radi promocije fundamentalnih nauka, samog fakulteta i CERN-a.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali