VojvodinaCafe - Održavanje Exit-a 2013 dovedeno u pitanje
 • Održavanje Exit-a 2013 dovedeno u pitanje

  Posle najave da bi resorno ministarstvo moglo da "zavrne slavinu" mnogim nevladinim organizacijama, pa i EXIT festivalu, organizatori kažu da će nastaviti da se "bore" da se projekat nastavi. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će Grad i država i ubuduće nastaviti saradnju sa muzičkim festivalom EXIT, jer je to jedan od naših najprepoznatljivijih brendova.  "Ono što smo zajednički definisali na sastancima sa predstavnicima EXIT-a je da naši međusobni odnosi budu transparentni i javni, jer nema razloga da ni jedna ni druga strana bilo šta krije", naveo je Vučević u saopštenju za javnost.

  Dodao je i da je danas od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će i drugi republički organi podržati festival.

  Jedan od čelnih ljudi EXIT-a, Bojan Bošković podneo je ostavku na mesto generalnog menadžera, a portparol i osnivač festivala Miloš Ignjatović kaže da nema direktne veze između Boškovićeve ostavke i najave Ministarstva ekonomije da će ukinuti finansiranje iz državnog budžeta.

  "Nismo dobili nikakvo zvanično saopštenje od ministarstva niti od bilo koje institucije. Imali smo i razgovore sa predstavnicima svih nivoa vlasti obzirom na promenjenu političku situaciju, i dobili smo drugačije informacije od onih koje se mogu čuti u medijima", kazao je Ignjatović, a prenosi "Beta".

  Ignjatović je dodao da EXIT traži novog generalnog menadžera, te da su takve promene normalne, jer dolazi do zasićenja.

  Organizatori najvećeg festivala u Evropi kažu da EXIT predstavlja projekat od izuzetnog značaja za Srbiju.

  Svake godine festival okupi desetine hiljada turista koji po nezavisnim istraživačima u Novom Sadu i Srbiji potroše preko 15 miliona eura.

  Procena je da je EXIT do sada na ovaj način "investirao" u Srbiju preko 100 miliona eura, a da će u narednih 10 godina na isti način privući preko 150 miliona eura deviznog priliva srpskom turizmu.

  Takođe, ovaj festival predstavlja jedan od najpozitivnijih brendova Srbije.

  "CNN", "BBC", "Guardian", "Times" i drugi najznajčajniji svetski mediji, redovno proglašavaju EXIT jednim od najboljih svetskih muzičkih festivala.

  Britanski "Economist", najuticajniji svetski ekonomski magazin, je doprinos Exita i Novaka Đokovica imidžu Srbije svrstao u kategoriju - neprocenjivo.

  Nažalost, EXIT nije u mogućnosti da funkcioniše na strogim komercijalnim osnovama.

  Naime, u Srbiji i regionu, usled niskog standarda mladih, festival nije u mogučnosti da prodaje ulaznice po ekonomskim cenama.

  Primera radi, ulaznica za Sziget festival u Budimpesti iznosi 230 evra, dok se cena ulaznice za EXIT krece u rasponu od 50-100 evra.

  Takođe, budžeti komercijalnih sponzora u Srbiji su desetostruko manji nego na Zapadu.

  Zbog svega toga, za normalno funkcionisanje festivala, neophodna je podrška države.

  EXIT svaki uložen dinar u festival državi vrati višestruko, što ga čini jednom od najboljih investicija koju država Srbija ima.

  Osnivači festivala će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim državnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Republiku Srbiju.

  O ishodu tih razgovora, kao i o daljoj budućnosti festivala blagovremeno ćemo obavestiti javnost, piše u saopštenju organizatora EXIT festivala.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali