VojvodinaCafe - Zakon o budžetu će ići pred Ustavni sud
 • Zakon o budžetu će ići pred Ustavni sud

  Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajina tražiti ocenu ustavnosti Zakona o budžetu Srbije za iduću godinu, ukoliko ne budu usvojeni amandmani pokrajinske skupštine na taj zakonski predlog.  Navodeći da je, predlaganjem izmena Zakona o budžetskom sistemu i amandmana na Predlog zakona o budžetu, pokrajina iskoristila svoja politička i pravna sredstva kada je reč o zakonodavnoj proceduri, on je istakao da je postupak pred domaćim pravosuđem sledeće pravno sredstvo pokrajine.

  - Nismo imali nameru, niti imamo nameru da se obraćamo bilo kome van zemlje - naglasio je Pajtić u izjavi novinarima u Skupštini Vojvodine i dodao da takvim postupkom i na taj način u pokrajini žele da “neko u ovoj zemlji stavi prst na čelo i kaže da se Ustav mora poštovati”.

  Pajtić je ocenio da je predloženim Zakonom o budžetu Vojvodina uskraćena za Ustavom zagarantovanih sedam odsto finansijskih sredstava koje joj pripadaju iz republičkog budžeta i naglasio da je to jedini član najvišeg pravnog akta koji se “svesno ne poštuje u Srbiji”, odnosno koji republičke institucije ignorišu.

  - Žalosno je to što se ne poštuje samo onaj deo Ustava koji se odnosi na Vojvodinu - rekao je Pajtić i dodao da je pokrajina poštovala i one odluke Ustavnog suda “koje smatramo problematičnim i u formalnom i u stručnom smislu”.

  Naglašavajući da predstavnici pokrajine ne žele napetosti između republičke i pokrajinske vlade, jer u takvim uslovima teško da se nešto može stvoriti, Pajtić je kazao da je povodom predloženog zakona Vojvodina pokrajinska administracija morala da reaguje, jer je za to dobila mandat od građana na izborima.

  - Vojvodina nije problem, poštovanje Ustava ne bi smelo da bude problem i trebalo bi svi zajedno da poštujemo i Ustav i čeinjenicu da u u Vojvodini živi skoro 30 odsto stanovnika ove zemlje i da to nisu građani drugog reda - istakao je Pajtić.

  Pajtić je ocenio da “nepoštovanje Ustava”, kada je reč o određivanju iznosa za pokrajinski budžet iz republičkog, znači i nemogućnost ostvarivanja pravne države, uslova za evropske integracije i demokratizacije našeg društva.

  Hiljade radnih mesta može biti ugroženo

  Bojan Pajtić izjavio je danas da bi hiljade radnih mesta u pokrajini moglo da bude ugroženo ukoliko ne bude dovoljno novca za finansiranje kapitalnih ulaganja.

  "Nemamo matematičku kalkulaciju ali sigurno je da je hiljade radnih mesta ugroženo ukoliko nemamo dovoljno sredstava da finansiramo te projekte u oblasti privrede, infrastrukture, zdravstva, koji su planirani", rekao je on novinarima u Skupštini Vojvodine uoči rasprave o izveštaju o trogodišnjem poslovanju Fonda za kapitalna ulaganja (FKU).

  Napominjući da je oko 20.000 ljudi bilo angažovano samo u građevinskoj operativi, u ostvarivanju projekata finansiranih posredstvom FKU, Pajtić je dodao da je istovremeno više od 650 firmi učestvovalo u realizovanju tih poslova širom pokrajine.

  Naglasivši da je FKU ostvario svrhu svog postojanja on je dodao da je ta institucija imala "istorijsku ulogu u uslovima ekonomske krize".

  Preko FKU je oko 48 milijardi dinara uloženo u razvoj privrede, poljoprivrede i u infrastrukturu u Vojvodini, kazao je Pajtić i napomenuo da je u poslednje tri godine 55 naselja u pokrajini dobilo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, da je izgrađeno ili rekonstruisano više od 30 zdravstvenih ustanova, među kojima Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine i Dečja poliklinika u Novom Sadu, kao jedne od najznačajnijih investicija.

  Posredstvom tog fonda izgrađen je ili rekonstruisan i 51 objekat obrazovnih institucija, što takođe govori o uspešnosti rada FKU, naglasio je Pajtić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali