VojvodinaCafe - Jedini ljubavni hotel u zatvoru
 • Jedini ljubavni hotel u zatvoru

  "Srem" je jedini hotel u sklopu zatvora u Vojvodini, u kome postoje sobe za intimne posete. Izgrađen je 1972, ali je posle renoviranja, pre dve godine, u njegovom prizemlju otvoreno krilo za dnevni boravak osuđenika, rodbine i prijatelja. Sumorne, poluprazne sobe, sa debelim rešetkama na prozorima, za osuđenike su jedino mesto na kome mogu provesti nekoliko sati nasamo sa najbližima.  Bez obzira na to što ih od stražara na hodniku dele samo vrata iza kojih se lako probijaju zvuci.

  Hotelske usluge je prošle godine koristilo oko hiljadu zatvorenika i najmanje toliko njihovih gostiju. Rodbini, ali i bilo kom drugom posetiocu u hotelu "Srem" stoji na raspolaganju sedam lepo uređenih soba. U hotelu postoje i dve svečane sale za proslave. Jedna od njih je već ukrašena za doček predstojeće Nove godine, a za januar je ovde jedan zatvorenik zakazao proslavu venčanja.

  "Mnogo mi znače ovakve posete. Ovo je jedina prava veza sa porodicom, koju pokušavam da spasem od raspada. Potrebno je da sa decom održim kontakt. Porodična ljubav i među ovim zidovima daje mi nadu da sam i dalje nekome potreban, da ću se normalan vratiti kući", priča štićenik zavoda. Jedan od njih jedanaest koji je u četvrtak imao posetu.

  "Po zakonu i osnovnom pravu zavoda polovina od 2.200 stanara KPZ imaju pravo na jednu posetu svaka tri meseca u trajanju od tri sata. Osuđenici koji ovu privilegiju zasluže dobrim vladanjem imaju nagradno pravo na posete od dva sata. Posetioci mogu biti sve osobe koje osuđenici stave na spisak. Jedan od njih je na listu za posete stavio čak 180 imena", objašnjava nam upravnik zavoda Marko Sekulić.

  Do soba u prizemlju osuđenici ulaze iz svojih paviljona kroz prijemnu zgradu, prolaz od žice i metalna vrata. A posetioci kroz recepciju hotela i matalna vrata sa rešetkama.

  "Svi gosti se na ulazu pretresaju da ne unose u sobe oružje, mobilne telefone ili narkotike. Ali u sobi su sami. Bez video-nadzora i bez prisustva radnika obezbeđenja. Mi im obezbeđujemo privatnost, mir i intimu. Ne istražujemo ko su posetioci. Pretpostavljamo da dolaze supruge, verenice, a sumnjamo i lake dame - smeška se načelnik službe obezbeđenja Slavko Zinadović.

  Nedeljno dođe sedamdesetak porodica, ali i dvadesetak ljubavnica i prijateljica.

  "Pretpostavljamo da je i mnogo beba začeto u hotelu KPZ Sremska Mitrovica" - okreće priču na veseliju stranu načelnik Zinadović.

  On kaže da hotel ima pozitivan efekat na ponašanje zatvorenika, a upravnik Marko Sekulić dodaje da pojedini zatvorenici ponekad zloupotrebe pravo na posetu kako bi uneli droge i mobilne telefone u zavod.

  "Drogu upakovanu u kondome osuđenik guta. Kada se vrati u ćeliju, popije šampon i vodu kako bi povratio. Potom neki od njih taj heroin preprodaju drugim osuđenicima u krugu", otkriva upravnik Sekulić svoje muke sa nesavesnim osuđenicima.

  Posle toga uprava KPZ primenjuje disciplinske mere i ukida pravo osuđeniku na privatne hotelske posete, prenose Večernje Novosti.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali