VojvodinaCafe - Zbog snega obavezne sve četiri zimske gume
 • Zbog snega obavezne sve četiri zimske gume

  Pao je prvi sneg u Vojvodini što znači da sva vozila u saobraćaju moraju, po novom zakonu, imati sve četiri zimske gume. Saobraćajni inženjer i profesor u saobraćajnoj školi "Pinki", Ljupčo Jovanovski, kaže za Radio 021 da je ovakva odluka donesena jer povećava bezbednost u saobraćaju.  "Taj kraj koji nema zimske pneumatike se zanosi. Ako ima dva zimska pneumatika, rizik je smanjen. Ako ima četiri, onda je rizik sveden faktički na minimum". On tvrdi da već pri temperaturi vazduha nižoj od sedam stepeni, letnje gume gube elastičnost, kao i karakteristike prijanjanja na podlogu.

  Podsetimo, do 1. aprila, sva četiri zimska pneumatika su obavezna samo u slučaju da na kolovozu ima snega ili leda, ili su snežne padavine u toku.

  Kazne za nepoštovanje zakona su od 6.000 do 10.000 dinara za fizička lica i od 100.000 do 800.000 za pravna lica, kao i isključenje iz saobraćaja. Ukoliko na putu nema snega i leda, zimski pneumatici nisu obavezni, ali u slučaju da iznenada dođe do padavina, sva vozači koji na svojim vozilima nemaju zimsku opremu, biće kažnjeni ukoliko ih zaustavi patrola policije.

  Što se tiče ostalih pravila, dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm, i potrebno je imati u rezervi i lance za 2 pogonska točka. Na vozila se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali