VojvodinaCafe - Sneg potpuno paralisao Vojvodinu
 • Sneg potpuno paralisao Vojvodinu

  Sneg i jak vetar otežavaju saobraćaj u Vojvodini. Veliki broj vozila zaglavljen je zbog snega na dve deonice autoputa između Subotice i Novog Sada. Spasioci Varogasne brigade MUP Srbije probili su ogradu autoputa na četiri mesta kako bi zaglavljena vozila, u koloni dužoj od 11 kilometra, koja su se kretala ka Novom Sadu, prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad u Suboticu.  Vojska Srbije sa jednim tenkom pomera šlepere koji su se preprečili i blokirali saobraćaj. Zbog snežnih nanosa, jedna žena se porodila na putu za porodilište u Zrenjaninu.

  Sa različitih područja iz zavejanih vozila evakisano dvadesetak osoba, uklučujući i sedmoro dece. "Na području Kikinde je sedomoro dece sa roditeljima evakuisano i smešteno na sigurno", rekao je Tanjugu načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

  Prema njegovim rečima, zbog snežnih nanos uzrokovanih velikim padavinama i jakim vetrom u opštini Kanjiža evakliisano je devet putnika iz vozila na pravcu Orom - Subotica.

  "Najteža situacija je i dalje na putu Kljajićevo - Sivac u Bačkoj gde je više od 100 vozila zavejano", rekao je on dodavši da se vatrogasno- spasilačke ekipe sa mehanizacijom probijaju ka koloni automobila da bi pružili pomoć zavejanima.

  Marić je naveo i da je isto tako teška situacija na području Sombora kao i na auto putu Subotica - Beograd kod Bačke Topole gde se radi na deblokadi saopbraćaja i gde puno vozila dugo stoji.

  U novosadskom naselju "Vrbak" Radivoj M. (60) je jutros pronađen mrtav u vikendici, a pretpostavlja se da se smrzao tokom noći, jer nije naložio vatru i tako je postao prva žrtva smrzavanja.

  Za razliku od velikih problema na putevima, u većini gradova nema većih problema sa grejanjem ali jak vetar izaziva česte prekide struje u pojedinim delovima Zrenjanina i u okolnim selima.

  U Subotici ekipe JKP "Čistoća i zelenilo" koje održavaju saobraćajnice u tom gradu, od prvih jutrošnjih padavina su na terenu i posipaju so i rizlu po ulicama.

  Porodila se u zavejanom kamionu, bebi dala ime Snežana

  Trudnica Teodora Talpae iz Aleksandrova kraj Zrenjanina, koja je krenula u zrenjaninsko porodilište, nije mogla da prođe zastoj kod Česterega pa su je ekipe hitne pomoći smestile i zbrinule u kamion koji je bio pored puta gde se i porodila. I majka i beba su u dobrom stanju. Teodora je devojčici dala ime Snežana.

  Ispovesti zavejanih putnika u Vojvodini: Smetovi, kolone, beskrajna putovanja

  Sneg koji od juče ujutro bez prestanka pada izaziva velike probleme u Vojvodini, pre svega zbog jakog vetra koji pravi nanose, a neki putnici su ostajali u kolonama vozila na putevima i po desetak sati.

  U Novom Sadu sneg nije prestajao da pada od juče ujutro i prouzrokuje velike probleme u funkcionisanju grada, uprkos naporima zimskih službi gradskih komunalnih preduzeća. Naročito je problematično na sremskoj strani grada, u brdovitim ulicama u koje ne mogu ući kamioni i mašine za čišćenje snega.

  - Potpuno smo odsečeni od sveta. Plašimo se da nam ne nestane struje, što je ovde prilično čest slučaj, jer su u pitanju nadzemni strujni vodovi - ispričao je Beti stanovnik naselja Čardak kod Sremske Kamenice.

  Jedna Novosađanka krenula je juče oko 17 sati autobusom na put za Kulu, a na odredište je stigla u 4 sata ujutro. Reč je o razdaljini manjoj od 60 kilometara, koja se po suvom vremenu predje za manje od sat vremena, a za koju je autobusu sinoć trebalo punih 11 sati.

  - Prvo smo ostali blokirani kod Srbobrana, jer je na putu bio smet visok najmanje jedan metar. Došla su vozila zimskih službi i nakon nekoliko sati čekanja uspeli su da nas odblokiraju. Tek onda sam se u stvari uplašila, jer kada smo krenuli, shvatili smo da vozimo po putu koji se u stvari uopšte ne vidi. Svuda okolo je bila bela pustinja, bili smo jedino vozilo koje se kreće putem - ispričala je ona agenciji Beta.

  Dodala je da je srećna okolnost bilo to što je autobus imao dovoljno goriva, pa je grejanje bilo neprestano uključeno.

  - A onda smo nekoliko kilometara pre Vrbasa ponovo stali. Ovaj put se ispred nas isprečio šleper. Stajali smo satima i satima, izgubila sam pojam o vremenu, a i svaku nadu da ćemo se ikada izvući odatle. Mehanizacija zimskih službi bila je uporna i uspela je da nam napravi mesta za prolaz. Potom je sve vreme ispred nas išao kamion-grtalica koji je čistio sneg i smetove sa puta - kazala je ona.

  Dvojica vozača jedne privatne novosadske firme krenuli su juče ujutro na put iz Nemačke ka Novom Sadu.

  - Uspeli smo da predjemo celu Evropu, ali kada smo ušli u Srbiju, na autoputu kod Feketića sačekala nas je kolona ogromne dužine. Srećom, desilo se da smo stali veoma blizu benzinske pumpe, pa smo imali gde da se sklonimo - ispričao je jedan od njih agenciji Beta.

  Oni sinoć od ponoći još uvek stoje u koloni koja je dugačka oko 11 kilometara, a posvedočili su da u koloni ima i vozila u kojima su mala deca.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali