VojvodinaCafe - Vojvodina ne da Elektrovojvodinu
 • Vojvodina ne da Elektrovojvodinu

  Skupština Vojvodine usvojila je zaključke pokrajinske vlade kojima se predlaže da u Srbiji ostane decentralizovan sistem distribucije električne energije. To se odnosi i na upravljanje distributivnim sistemom, tako da Elektrovojvodina bude jedan od više operatera u republici za distribuciju i upravljanje.  U zaključcima donetim na inicijativu sindikalne organizacije Elektrovojvodine, povodom predloga za restrukturisanje Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), Vladi Srbije je predloženo da Elektrovojvodina, kao kompanija od strateškog značaja za pokrajinu, zadrži status privrednog društva.

  To je neophodno zato da bi bila obezbedjena kvalitetnija i sigurnija isporuka električne energije kupcima, kao i radi očuvanja imovine građana i privrednih subjekata na teritoriji Vojvodine, "čijim je sredstvima izgradjena infrastruktura".

  Predloženo je da republička vlada uključi predstavnike vlade i skupštine Vojvodine, kao i predstavnike sindikata Elektrovojvodine, u rad stručnih timova za reorganizaciju EPS-a i razdvajanje elektrodistributivne delatnosti.

  Obrazlažući pokrajinskim poslanicima predlog zaključaka, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić je istakla da Elektrovojvodina u održavanje i razvoj elektroenergetskog sistema ulaže godišnje 15 miliona evra, kao i da trenutno u saradnji sa lokalnim samoupravama u pokrajini radi na ostvarivanju vise od 100 projekata značajnih za energetsku infrastrukturu pokrajine.

  Ti projekti privući će domaće i strane direktne investicije i trebalo bi da doprinesu značajnom povećanju broja zaposlenih, navela je ona i dodala da bi smanjivanje raspoloživih sredstava za realizovanje tih programa, koji sad iznose 25 miliona evra, ugrozilo razvoj u energetskoj oblasti.

  Poslanicima se obratio i vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srdjan Kružević, koji je povodom reorganizovanja EPS-a istakao da tu nije reč samo o Elektrovojvodini nego svim privrednim društvima u sastavu EPS.

  Ponuđeni model reorganizacije mogao bi da izazove “prilično ozbiljne posledice” jer, kako je rekao, Elektrovojvodina i ostala društva u Srbiji gube mogućnost upravljanja distributivnim sistemima, održavanja elektroenergetskih objekata, investiranja, "gube imovinu i prihode po svim osnovama".

  U slučaju Elektrovojvodine gradjani Novog Sada i Vojvodine ostaće uskraćeni za oko 600 miliona dinara dažbina koje, na osnovu fiskalnih obaveza plaća Elektrovojvodina na ime poslovanja u Novom Sadu, gde joj je sedište.

  Preduzeće sa bezmalo 3.000 radnika ovim predlogom reorganizacije EPS "spušta se na nivo kioska", rekao je Kružević i dodao da bi predloženom centralizacijom EOP-a Elektrovojvodina i pokrajina mogle da ostanu bez velikog broja radnika.

  Kružević, koji je nedavno postavljen na tu dužnost i potpredsednik je Pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije, naglasio je da ga je Vlada Srbije imenovala na čelo Elektrovojvodine zbog toga da rukovodi, gradi i stvara, a ne da nešto gasi.

  Kao generalni direktor Elektrovojvodine (vršilac dužnosti), kako je rekao, nije konsultovan u vezi sa reorganizacijom EPS-a, a smatra da bi bila neophodna “politička, stručna i svaka druga vrsta debate” o tom restrukturisanju EPS-a.

  Kružević je podsetio da se politička stranka kojoj pripada zalaže za decentralizaciju, a da je ovo što se trenutno dešava u vezi s EPS-om - krajnji oblik centralizacije za koju se Jedinstvena Srbija ne zalaže.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali