VojvodinaCafe - Napuštena gradilišta ruglo Subotice
 • Napuštena gradilišta ruglo Subotice

  Na pitanje koje nedovršene i nefunkcionalne objekte smatraju najvećom sramotom, većina Subotičana kaže da su to napušteno gradilište Narodnog pozorišta, nedovršeni bazen kod Dudove šume, betonska konstrukcija kod Otvorenog univerziteta, ruševine nekadašnjeg Hajzlerovog kupatila i Zelena fontana.  Poslednjih decenija Suboticu su do te mere potresali nerazumljivi potezi predstavnika vlasti da su pojedini stručnjaci zajedno sa sugrađanima ostajali nemoćni da spasu graditeljsko nasleđe, te je tako u centru izgubljeno nekoliko značajnih objekata. Prema rečima arhitekte dr Viktorije Aladžić, docenta Građevinskog fakulteta, to su zgrada Narodnog pozorišta, Rajhlove kuće u Ulici Vase Stajića, Hajzlerovo kupatilo, Fekete kupatilo.

  - Neki drugi objekti, kao što je najstarija kuća u gradu, potpuno su neprimereno rekonstruisani. Metod koji je primenjen neprimeren je za spomenike kulture, rušenje ili razaranje konstrukcije objekta, a onda njegova ponovna izgradnja da liči na objekat iz prošlosti nije bila zaštita već kreiranje replike, slabo vredne kopije originala. Ovaj metod primenjen je i na objektu Doma JNA. Porušen je, pa je ponovo izgrađeno fasadno platno. Trebalo bi izvući pouke iz prošlosti, ne zanositi se tekućom politikom i pažljivo donositi odluke o onome šta će se rušiti, a šta graditi, jer svaka pogrešna odluka ima višedecenijske loše posledice - kaže dr Viktorija Aladžić.

  I najnovije najave iz Gradske uprave šokirale su Subotičane, jer i pored volje da se gradnja pozorišta konačno privede kraju, novca za tako megalomanski projekat nema, te će nedavno sagrađene zidine najverovatnije biti opet rušene radi umanjenja troškova i prostora.

  Građane je šokiralo i kada je posle 15 godina gradnje zatvorenog kompleksa bazena kod Dudove šume novac preusmeren u gradnju manjeg sportsko-rekreativnog kompleksa u naselju Prozivka, kao što ih nekoliko puta godišnje iznenade nove najava rušenja betonske konstrukcije u centru grada koja je pre 60 godina počela da se gradi kao bioskop sa 600 mesta, ali u takva obećanja malo ko veruje.

  Na uglu ulica Petra Drapšina i Endrea Bajči Žilinskog, zarasli u korov, pokriveni snegom i smećem, neprimereno okolini, propadaju poslednji ostaci Hajzlerovog kupatila. Vlasnicima je poznato subotičko lečilište i kupalište oduzeto pre više od 60 godina, ali do danas nisu uspeli ponovo da ostvare pravo na njega.

  One koji gazduju prostorom i grad, očigledno nije briga što na svega stotinu metara od Gradske kuće postoji takva ruina, a mnoge građane brine šta će biti sa Zelenom fontanom koja već duže vreme nije u funkciji. Posle najava o rušenju i gradnji savremenije fontane, o njoj je prestalo da se govori, jer u gradskoj kasi nema dovoljno novca.

  - To je tako kada se o zaštiti graditeljskog nasleđa i gradnji brinu političari. Mogli bismo zahvaljujući centru grada da budemo mali Prag, a mi se stidimo napuštenih gradilišta - zaključuje Subotičanin Zoran Vojnić Tunić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali