VojvodinaCafe - SPC i vernici slave Badnji dan
 • SPC i vernici slave Badnji dan

  SPC i vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista. Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.  Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju bdeti, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

  Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

  Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

  U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi...

  Božić počinje u ponoć prvim Božićnim liturgijama, a patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru.

  Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

  SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali