VojvodinaCafe - Fruška gora: Oniks sija kao dragulj
 • Fruška gora: Oniks sija kao dragulj

  Fruška gora u svojim potocima i stenama krije dragocene minerale - poludragi kamen, kojem, kada se obradi i pretoči u nakit, ni najprobirljivije dame ne bi odolele. Ovo nacionalno blago gotovo niko ne koristi, sem retkih zaljubljenika u prirodu među kojima je i meštanka Slobodanka Đuričić. Blatnjavi i nepravilnog oblika, kad prođu kroz ruke ove žene, bljesnu posebnim sjajem.  Slobodankina upornost i vešte ruke daju im posebnu lepotu. Od opala, oniksa, kvarca, kalcedona, almadina ... ova žena u svojoj kući izrađuje ogrlice, narukvice, prstenje, ukrasne figurice. Posao ide teško, jer gotovo sve radi ručno, pomoću brusilice i brusnog kamena.

  - Velika nalazišta poludragog kamenja su na Kraljevoj stolici, Zmajevcu, Kozjem brdu, ali ga ima i na proplancima. U potocima kod Hopova i potoku Zjalincu nalaze se sitniji komadi koje je voda već upola obradila - priča Slobodanka dok pokazuje ogrlice od kamenja. - Najbogatije nalazište je Kozje brdo, ali se do njega teško stiže. Tu su ogromne gromade opala i oniksa. Nekada je u Irigu postojao pogon za proizvodnju predmeta od ovog poludragog kamenja, ali je to propalo. Sada, samo nas nekoliko skuplja kamen i obrađuje ga ručno. Kažu da je kamen hladan, ali za mene ovi fruškogorski minerali imaju dušu.

  Slobodanka je prvo na Fruškoj gori skupljala lekovite trave, a onda je upoznala neke zaljubljenike u minerale. Postala je i član Društva ljubitelja minerala, stena i fosila Geo-pan u Novom Sadu i počela da uči o njihivim karakteristikama, načinu obrade, nalazištima.

  - Pokušavam da radim ikone, da lepljenjem na staklo i drvo prikažem svu lepotu raznih vrsta poludragog kamenja. Šteta je što se ovaj kamen ne ugrađuje u priveske i prstenje - kaže ova preduzimljiva žena.

  Do otkrića poludragog kamena na području Fruške gore došli su 1978. stručnjaci Geološkog instituta u Beogradu. - Prvi oniks na Iriškom vencu otkriven je pre 25 godina i od tada se samo priča kako ovo blago treba da se koristi, a niko ništa ne preduzima. Eksploatacija je jednostavna, jedino obrada traži kvalitetne mašine - kaže Slobodanka.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali