VojvodinaCafe - Vojvođani traže klaster prirodne rakije
 • Vojvođani traže klaster prirodne rakije

  Udružene porodične destilerije Vojvodine predlažu osnivanja klastera proizvođača rakije jer, prema rečima Slavka Golića, predsednik asocijacije Udružene porodične destilerije Vojvodine, mali proizvođači nemaju nikakve mogućnosti da se izbore za mesto na tržištu.  - Male destilerije imaju visoke izdatke za marketing i nastupe na domaćim i međunarodnim sajmovima, a propisi su ih izjednačili s industrijama alkoholnih pića - naglašava Golić, dodajući da je potencijal vojvođanskih porodičnih destilerija 250.000 do 300.000 litara kvalitetnih domaćih voćnih rakija godišnje.

  - Boljim iskorišćavanjem kapaciteta možemo da proizvodemo i do 650.000 litara godišnje. Inijacitivu za udruživanje u klaster je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu, a mi ćemo se dogovoriti kako da na najbolji način iskoristimo zajednički nastup - naglašava Golić.

  Slobodan Teofanov iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ističe da je ovakav vid udruživanja pruža mogućnost za uspešniji prodor na tržište, dodajući da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu kroz sistem podrške porodičnim gazdinstvima koja prerađuju svoje proizvode obezbediti deo bespovratnih sredstava za investiranje u opremanje porodičnih destilerija, a takvu podršku očekuje i od Ministarstva poljoprivrede.

  Prema rečima Zoltana Tudorića, člana Opštinskog veća Kanjiže za privredu, sve je više malih proizvođača koji imaju vrhunski kvalitet proizvoda, a unapređenje privatne proizvodnje je šansa za otvaranje novih radnih mesta.

  Vlasnici porodičnih destilerija tvrde da im najveće probleme stvara nelojalna konkurencija, jer je za njihov nastup na tržištu veoma važno da se voćne rakije razdvoje od alkoholnih pića, a Miloš Kravić iz sela Velebit naglašava da je klaster jedini način da se to postigne.

  - Razlika između nas i njih je ogromna, međutim, u sadašnjem zakonu u nazivu samih rakija smo svrstani u istu kategoriju. Naša baza u proizvodnji rakije je u osnovi voće, prirodni proces fermentacije i tradicionalni način pečenja, za razliku od velikih proizvođača kojima su baza etil-alkohol i aromati. Na etiketama koje su sada u opticaju mi smo svrstani u istu kategoriju, pa je potrebno jasno razdvojiti šta je prirodna domaća voćna rakija - smatra Kravić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali