Mal-normal - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Tišina

Mal-normal

Ocenite unos
Probudio sam se kasno, drhturav. Grožljiv, lagano sam ušao u dan, kao kad se zakorači u staru kuću. Ne dangubim, dopuštam da se u meni komoda zapah stvrdlog vremena. Stare stvari. Razgrnuh slamu s kreveta, kad ... Mali pacov ne doziva mamu. Ona je šmugnula kad se u bari svetla pojavila tamna mrlja moja figure. U prašnjavoj tišini dumbara majušno srce. Pustiću ga, da nestane u spiljama odbačenih andramolja.

*

Smrklo se. Upalio sam lampu. Zarobljen šturim parčetom pomrčine na prozoru, blenuo je u mene prepoznatljiv lik. Škiljava sijalica denuncirala je njegov ćudljiv osmešak. Osetih onal lahor užitka, bređav uzbudljivim utiscima, kao kad omirišemo sopstvenu kožu. Deo mene se naglo otkinuo, a već tren kasnije poput bumeranga mi se vratio. Nestade pre, posle, sada. Osećam silnu težinu u udovima. Pod mojim nogama otvarao se bezdan. Stvaranje. Početak. I greh.
Grem u čisto veče. U motljavini na šetalištu, dohvatam hladno telo kandelabra, okrećem se i odlazim s još jednom vasprsnutom pokoricom života.

*

Čašica domaće rakije, pre ručka. Da žeženica sklizne niz grlo i razbukti plam u stomaku, isprovocira svet creva da reaguje iskonski. Da se začne želja, učini prvi greh. A onda: predavanje telu, uživanje u jelu, u žmarenju zavodljive puti - utonuće u život, sladostrasnost. Nakon što strast zgasne u ploti, pospanom se dušom razmili praznina. Zakorači se u mračilo nedosegnuća. Kao da se kroz otškrinut prozor osluškuje minimalistička muzika kišenja. Erik Sati. GNOSSIENNES 1,2,3 - mokrila sete, lišenost, nostalgija. Zato posle obedovanja obavezno popiti čašu vina. Da se razigra duša željna svete opijenosti, za iskupljenje. Ali, "ni jedan od nas ne živi sebi, i ni jedan ne umire sebi"(pos.R.Sv.ap.P.14-7). Zato su retka usamljenička vina, vina koja čovek sam pije pred smiraj dan kad ruj lagano otiče u slivnik noći. Zato piti, piti s prijateljima i sutradan probuditi se, drhturav, grožljiv lagano ući u dan, kao kad se zakorači u staru kuću.

iz knjige "Mal-normal" Zosim Popac

Komentara