Uhvatiti vreme za rep - Blog - VojvodinaCafe Forum
Pogledaj RSS Feed

Tišina

Uhvatiti vreme za rep

Ocenite unos
Dugo nas u ovom domu nisu opsedali komarci. Ispred prozora razgranalo se nekoliko stabala od kojih sam jedino prepoznavao dve breze. A izgleda da su ta stabla svojim mirisima, životnim sokovima, čija su strujanja jutrom slavila ćućorenjem čudne ptice što se tu ugnjezdiše, odbijala komarce od naših prozora. Kako je jenjavalo leto i njihova snaga popuštala, tako su nam noći bivale začinjene nervirajućim zujanjem i svrabežom.
Kako jenjava znanje o osnovnom ljudskom stanju, tako instinkti, oslobođeni zapreka spiritualnosti, kao krvožedni insekti sisaju toplu svest o čoveku kao mikroteosu.
"Ko težinu svog bivstva projektuje u zemni život, on živi u smrti." Disolucija ljudskog stvora na gnjidu.
*
Ljudima pod navukoderenim nebom melanholije, ojađenosti, ali i u radosti, ogrubi osetljivost spram drugih. Predani stvarima i brigama oko stvari, hronično pijani od usamoživljenja, oni povređuju one s kojima dolaze u dodir.ž
*
Gle kako se kočoperi sujeta na usnama govornika, a tamo gde reči pristižu duša slušaoca prignječila taštinu. Gle, kako se sve menja i okreće kad prvi zaćuti, a progovori drugi. Ljudski razgovori su klackalice taštine, monolozi svakovrsnih poimanja sveta.
Ljudi ne čuju jedni druge. Tavore u razbaštinjujućoj užurbanosti. Nigde težnje za nesvrsishodnim opštenjem, ne upadanjem u špagove postojanja. Nigde dembelovanja među obnaženim kolenima svakodnevnice. Gde-gde habronoša po neki obznanjuje: u smeloj eskivaži Vreme se može uhvatiti za rep.

iz knjige "Mal-normal" Zosim Popac
Kategorije
Nekategorizovano

Komentara